НОВИНИ

11 партии, пет коалиции и 14 инициативни комитети в президентската надпревара

За участие в президентските избори са регистрирани 11 партии, пет коалиции и 14 инициативни комитети. Срокът за регистриране на кандидати е до 17.00 часа на 4 октомври, припомни пред журналисти Камелия Нейкова - член и говорител на ЦИК.

bnt avatar logo
от БТА
15:11, 29.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
партии пет коалиции инициативни комитети президентската надпревара

През 2009 година за участие в президентските избори бяха регистрирани 21 партии, една коалиция и шест инициативни комитети.
Досега има заявления за девет кандидатски двойки. За част от тях има решения на ЦИК, а за останалите тече проверка в ГРАО.
За участие в информационната кампания на националния референдум са регистрирани девет партии, три коалиции и 22 инициативни комитети, каза Нейкова.

В предходния референдум бяха регистрирани 30 партии, една коалиция и осем комитета.
До 1 октомври при кметовете трябва да приключат консултациите за назначаване на секционните избирателни секции /СИК/. На места тези консултации вече са направени и в ЦИК се надяват кметовете да успеят в срок.

В срок до 5 октомври ЦИК изпраща на РИК информация за заличените партии, за извършените промени в състава и наименованието на коалициите, както и информация за заличените коалиции и инициативни комитети. На тази дата ЦИК приема с решение правила за отразяването на предизборната кампания в медиите.

На 5 октомври ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати и ги обявява. ЦИК чрез жребий определя реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети, в различните форми на предизборната кампания, също на 5 октомври.

Срокът, в който ЦИК трябва да обнародва в Държавен вестник регистрираните кандидатски листи за президент и вицепрезидент е 6 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оригинално знаме от Априлското въстание във Военноисторическия музей
Оригинално знаме от Априлското въстание във Военноисторическия музей
ЕК поиска от България да вземе мерки срещу замърсяването на водата
ЕК поиска от България да вземе мерки срещу замърсяването на водата