НОВИНИ

11-те френски граждани, които Турция ще експулсира, са предимно жени

Турция започна репатрация на бойци от "Ислямска държава". 11-те френски граждани, които Турция ще експулсира, са предимно жени, съобщава Франс прес. При влизането си във Франция те ще бъдат незабавно арестувани и изправени пред съдия, съгласно протокола "Казньов" от 2014 г. Този договор за полицейско сътрудничество между Париж и Анкара позволява залавяне още при пристигане на джихадисти от Сирия, които се връщат през Турция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 11.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Съд в Нидерландия постанови, че страната трябва да помогне за репатриране на децата на жени, присъединили се към "Ислямска държава" в Сирия, но правителството няма ангажимент към майките. Случаят е внесен от адвокатите на 23 холандски екстремистки и техните 56 деца за връщането им в Нидерландия от център на задържане в Северна Сирия.

Репатриране на чуждестранните ислямисти от понеделник обяви миналата седмица турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. Той не посочи конкретни страни и се обърна към цяла Европа, независимо дали депортираните са с отнето гражданство.

Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция: Те са ваши хора, правете с тях каквото искате.

Турската офанзива в Сирия срещу кюрдска милиция през октомври повдигна въпроси за съдбата на задържаните екстремисти под кюрдски контрол. Според президента Ердоган в турски затвори се намират над 1200 ислямисти, в Северна Сирия са били заловени 287. Според турската държавна телевизия Анкара иска да върне в Европа около 2500 ислямисти. 813 се намират в 12 центъра за депортация на турска територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На изборите в Испания най-голяма подкрепа получиха социалистите
На изборите в Испания най-голяма подкрепа получиха социалистите
Пореден протест срещу метадоновата програма в кв. Младост
Пореден протест срещу метадоновата програма в кв. "Младост"