С ретровлак по пътя на историята. По случай 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България, днес от гара „Горна Оряховица“ тръгна композицията с парен локомотив „Корона експрес“. Първата му спирка неслучайно беше гара „Трапезица“ във Велико Търново.

Велико Търново

Гара „Горна Оряховица“. Първи коловоз. Композицията е подредена. Парният локомотив изпуска облак дим и закачливо приканва пътниците.

Алберт Иванов, локомотивен машинист от локомитивно депо „Горна Оряховица“: Всички - мало и голямо се радват, не са виждали такъв локомотив.

Произведен е през 48-ма година във Виена. Возел пътници до идването на дизеловите локомотиви. След пенсия го възстановявали 2 години. Сега е атракцион.

© БТА

Маргарита от Плевен - баща ѝ бил локомотивен машинист. Дошла сега заради спомените.

Маргарита Тонкова: Това пътуване е среща с други хора. И съм довела даже и внуците си. Маршрутът е много добре избран - това са едни селища, свързани с историята на България.
Ретро влакът с парен локомотив "Корона експрес" пристигна на гара Трапезица

Ретро влакът с парен локомотив "Корона експрес" пристигна на гара Трапезица

От гара Горна Оряховица тръгна ретровлакът с парен локомотив Корона експрес. Той пътува по случай 110-годишнина от обявяването на Независимостта на Бъ...

А историята оживя. Потегляме.

Вътре пътува Фердинанд, Малинов и министрите. Държат в ръцете си Манифеста на Независимостта. Още малко остава. В Търново ще го четат.

© БТА

Десетки очакваха пристигането на корона експрес на историческата гара „Трапезица“, за да чуят отново думите, с които България е провъзгласена за независима държава.

България е независима - вече 110 години - следваща гара - Трявна.