НОВИНИ

110 години Независима България: „Корона експрес“ по пътя на историята

С ретровлак по пътя на историята. По случай 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България, днес от гара „Горна Оряховица“ тръгна композицията с парен локомотив „Корона експрес“. Първата му спирка неслучайно беше гара „Трапезица“ във Велико Търново.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:35, 23.09.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Гара „Горна Оряховица“. Първи коловоз. Композицията е подредена. Парният локомотив изпуска облак дим и закачливо приканва пътниците.

Алберт Иванов, локомотивен машинист от локомитивно депо „Горна Оряховица“: Всички - мало и голямо се радват, не са виждали такъв локомотив.

Произведен е през 48-ма година във Виена. Возел пътници до идването на дизеловите локомотиви. След пенсия го възстановявали 2 години. Сега е атракцион.

;

А историята оживя. Потегляме.

Вътре пътува Фердинанд, Малинов и министрите. Държат в ръцете си Манифеста на Независимостта. Още малко остава. В Търново ще го четат.

;

Десетки очакваха пристигането на корона експрес на историческата гара „Трапезица“, за да чуят отново думите, с които България е провъзгласена за независима държава.

България е независима - вече 110 години - следваща гара - Трявна.

;

Маргарита от Плевен - баща ѝ бил локомотивен машинист. Дошла сега заради спомените.

Маргарита Тонкова: Това пътуване е среща с други хора. И съм довела даже и внуците си. Маршрутът е много добре избран - това са едни селища, свързани с историята на България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът реши да отвори фабриките на Миню Стайков въпреки откритите нарушения
Съдът реши да отвори фабриките на Миню Стайков въпреки откритите нарушения
Почина актрисата Росица Данаилова
Почина актрисата Росица Данаилова