НОВИНИ

Стефан Юруков: Увеличихме горския фонд с 27 000 дка

Държавата е увеличила горския фонд с 27 000 дка от заменки и е спечелила 8 млн. лв., заяви в студиото на „Денят започва" Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите.

стефан юруков увеличихме горския фонд 000 дка
bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 03.12.2008
Чете се за: 07:12 мин.
У нас
Държавата е увеличила горския фонд с 27 000 дка от заменки и е спечелила 8 млн. лв., заяви в студиото на „Денят започва" Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО


Водещ Виктор Николаев: Добро утро на г-н Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите. Здравейте.

Стефан Юруков: Добро утро.

Водещ: Държавата пак губи гори до морето - и във вчерашния брой на в. "Сега" четем това съобщение. "Докато в парламента умуват какви вратички да оставят за замените, след като Брюксел поиска тези сделки да спрат, държавната агенция направи поредната партида от такива сделки." Публикацията продължава така: "Само за два дни с подписа на председателя й Стефан Юруков държавата се раздели с общо 340 декара свои гори по морския бряг, намиращи се на най-апетитните места като Балчик, Варна, Царево и Старо Оряхово. От пролетта насам бившият ляв депутат Юруков раздаде около 14 500 декара държавни гори на частници." Твърдят, че сте задминали ДПС и т.н. Можем ли първо по този, последния случай, да внесем малко повече яснота, защото има подозрения към заменките, много солидни и много отдавна?

Ст. Юруков: Разбира се, че можем да внесем яснота. Замяната на земи и гори от горския фонд, собственост на държавата, със земи и гори, собственост на частни физически и юридически лица, е регламентирана в Закона за горите още през 2003 г. и аз като председател на Държавната агенция по горите съм длъжен да изпълнявам закона. Както стана известно, към момента в Държавната агенция по горите са регистрирани 313 заявления, с които граждани желаят да бъде осъществена такава замяна. Така че тука няма абсолютно нищо незаконно.

Водещ: Твърденията са, че тези граждани обикновено са хора от ранга на Тодор Батков, Христо Ковачки, Красимир Гергов, а на вашия сайт тези имена не присъстват.

Ст. Юруков: Това не е така. А че те са сред другите имена, нищо не означава. На сайта не присъстват имената на хората, които осъществяват замени, затова защото тогава, когато подават заявление, те попълват една декларация дали са съгласни, или не са съгласни в процеса на процедурата техните имена да бъдат оповестявани публично и това е съгласно изискванията на чл.16 от Закона за обществената информация. Така че аз нямам право да публикувам техните имена.

Водещ: Законът дава право да останат скрити.

Ст. Юруков: Но нещо друго. Откакто аз съм председател на Държавната агенция по горите, абсолютно всяка замяна се публикува на електронната страница на Държавната агенция по горите, макар че по закон ние не сме длъжни това да го правим, но ние го правим, за да има информация в обществото. И именно с тази информация някои ваши колеги, подтиквани от различни среди, просто спекулират. А що се отнася до последните няколко замени, с които са заменени 330 декара в близост до морето, държавата е получила в замяна на това 1380 декара гори.

Водещ: Тоест получава получава повече държавата според вас.

Ст. Юруков: Във всички случаи. Аз това съм го въвел като абсолютно изискване - площта, която получава държавата, да бъде в много повече от това, което предоставя. И нещо повече. Когато се осъществява замяната, се извършва много точна преценка на това от горскостопанска гледна точка този терен, който се предлага за замяна, дали е полезен. И най-често в повечето от случаите ние предоставяме терени, които представляват държавен горски фонд, но не представляват интерес от горскостопанска гледна точка, защото са бедни почви, ерозирани терени, на които трудно може да се създаде гора.

Водещ: Обаче от инвеститорска гледна точка много често се получава следното. Тези земи, които са с добра локация, обикновено до морето, променя се тяхната. . . или пък до курортите, сменя се техният статут и започва да се строи. В крайна сметка се оказва, има и такъв драстичен пример, пазарната цена да е 2732 пъти, по твърдение на екоорганизации, отколкото придобиването й. Например Камчийски пясъци, 450 декара, оценени за 13 стотинки на квадратен метър. . .

Ст. Юруков: Това изобщо не е вярно.

Водещ:. . . и след това се продават за 185 евро на кв. метър, т.е.
разлика от 2732 пъти благодарение на смяната на статута. Нали това не можем да го отречем, че се прави?

Ст. Юруков: Това, задължително се прави промяна в статута, защото замяната сама по себе си не предполага промяна на статута. Тогава, когато се извършва замяна, статутът на земята се запазва и той се запазва горска територия.

Водещ: Не, след това се строи там.

Ст. Юруков: След това се строи, но за да се построи, трябва да тръгне процедура по чл.14 от Закона за горите, която се съгласува със Закона за устройство на територията, изисква се подробен устройствен план и се изисква заплащане, първо, на предназначението на земята и там редица такси, режийни разноски и т.н. Така че тези сметки са малко произволно направени и действително са много фрапиращи, защото казват - а, да, той я взе там и ще стане милионер за два дни.

Водещ: А не е ли така?

Ст. Юруков: Невинаги е така.

Водещ: Невинаги. Понеже има много примери, хора, които са придобили земи, имената, които споменах, например г-н Ковачки ще изгражда писти и вилни селища върху близо 1300 декара горски площи в Рила. Това самите те си го бяха разказали. Г-н Гергов - голфигрища, Тодор Батков - квартал за 20 хиляди души в Бургаския залив върху такъв терен. Значи, струва ми се, че това се прави с конкретна цел.

Ст. Юруков: Добре, какво лошо има, че се развиват подобни инициативи в България? Ако го погледнем днес в контекста пък. . .

Водещ: Не ощетява ли държавата според вас?

Ст. Юруков:. . . на икономическата криза, дали този способ няма да се окаже една от възможностите за поддържане на инвестициония интерес.

Водещ: А има ли случаи, четох за един такъв, при който желанието за промяна на статута предшества осъществяването на заменката?

Ст. Юруков: Това просто не е възможно да стане.

Водещ: Имаше такъв цитиран случай със собственик на заложни къщи, който първо иска да се смени статута, за да строи, а по-късно придобива същата тази земя, която е пожелал.

Ст. Юруков: Не, не, това е невъзможно да стане по този начин.

Водещ: Добре, колко на брой общо са заменките, подписани от вас, откакто сте на поста? Пълно е с атаки и сравнения, че сте надминал ДПС в този процес.

Ст. Юруков: Тук не става въпрос за сравнение по брой и по площ.

Водещ: По декари.

Ст. Юруков: Тук става въпрос на принципно отношение към този въпрос. Откакто аз ръководя Държавната агенция по горите, изискванията, които са поставени за съотношение на площи и стойност на обекти, които се разменят, са доста по-различни и самите числа показват подобно нещо. Значи, от встъпването ми в длъжност до момента, изпълнявайки Закона за горите, аз съм подписал 56 заповеди за замени, вследствие на което държавата е предоставила 14 хиляди декара на частни лица - физически и юридически, а в замяна е придобила 41 хиляди декара, което означава, че в резултат на реализираните сделки. . .

Водещ: Това е вашата теза. . .

Ст. Юруков: . . . по член 15, ние сме увеличили горския фонд с 27 хиляди декара и държавата е получила 8 милиона лева.

Водещ: А колко души увеличиха милионите си, такава статистика?

Ст. Юруков: Това не мога да кажа.

Водещ: Но е факт.

Ст. Юруков: Вижте, действително е възможно, тръгвайки по тази процедура, реализирайки някакъв инвестиционен проект, да се получат и печалби, но в крайна сметка кой прави нещо, без да има интерес да спечели.

Водещ: Да, така е. А според вас тази декларация, която в момента дава възможност да не се качва на сайта кой е придобил, защо отказват хората да го огласят това нещо? Нещо странно има.

Ст. Юруков: Вижте сега, те отказват да го огласят в процеса на самата сделка, може би от опасения за конкурентност и т.н. Но в крайна сметка това не остава в никакъв случай в тайна, защото по закон те са длъжни в едномесечен срок след подписване на договора за замяната, да го впишат в Агенцията по вписвания и всеки български гражданин може оттам да получи необходимата информация.

Водещ: Да, това по-трудно се проверява, но казвате - не е секретно и има възможност, ако някой тръгне по службите по вписванията. .
.
Ст. Юруков: Не е, да, има възможност да се провери.

Водещ: Има коментари, че заменките всъщност са по-голяма далавера от наркотиците, но е законно, за разлика от наркотиците.

Ст. Юруков: Това не са сериозни неща според мен.

Водещ: Думата далавера как ви звучи, като се говори за заменки, грубо ли, несправедливо?

Ст. Юруков: Не бих казал. . . несправедливо, затова защото процедурата е
разписана още през 2003 година в закона и аз съм длъжен да я следвам, и това правя. . .

Водещ: Независимо дали ви харесва закона.

Ст. Юруков: Независимо дали ми харесва.

Водещ: А харесва ли ви?

Ст. Юруков: Не много и много, така, се надявам, така, в личен план в скоро време да се ограничат в много голяма степен тези неща.

Водещ: Говори се за мораториум или поне за ограничаване и на база на това ограничаване да има бум на желаещите да хванат последния влак.

Ст. Юруков: И да има бум, нали, ще има определен срок. И аз много се надявам този срок. . .

Водещ: Нова година ли ще бъде или март?

Ст. Юруков: Ами, надявам се даже да е и преди Нова година.

Водещ: И преди Нова година.

Ст. Юруков: Да.

Водещ: Възможно ли е да получим някаква нова наказателна процедура?
Знаем, че екоорганизации внесоха в Брюксел жалба, над 30 такива
граждански организации. .
.
Ст. Юруков: Не, защото това не е обвързано с нашето членство, това си е наше законодателство. Действително имаше подобно оплакване от група еколози, може би еколози в кавички, защото. . .

Водещ: Защо в кавички.

Ст. Юруков: . . . сред тези, които действително болеят за природата и се грижат и за гората, и могат да се нарекат еколози, има и доста хора, които с користни цели участват в тези организации и в подобни акции, но това тема на друг разговор. Действително имаше такова оплаквана. Ние сме изпратили в Брюксел едно аргументирано обяснение и аз се надявам, че. . .

Водещ: На закона се позовавате.

Ст. Юруков: Естествено.

Водещ: Не смятате ли, че законът всъщност е направен така да облагодетелства определена група от инвеститори, които имат влияние, може да са. . . някои пък да са партийни спонсори, има ли такова пресичане на интересите?

Ст. Юруков: Специално за този закон не бих казал, но по принцип във всеки закон може да се намери подобно нещо, ако се търси по този път.

Водещ: Партийни спонсори има ли много от желаещите да се облагодетелстват?

Ст. Юруков: Не мога да кажа.

Водещ: Не сте правили такова засичане.

Ст. Юруков: Не бихме могли да правим такова засичане.

Водещ: Добре, да кажем нещо извън заменките, аз знам, че това е в общи линии болна тема за вас, защото медиите наистина. .
.
Ст. Юруков: Болна тема, но. . .

Водещ: . . . се интересуват основно за заменките.

Ст. Юруков: . . . предстои, предстои разрешаването на този въпрос и аз се надявам да стане час по-скоро. Министерският съвет вече е внесъл в Народното събрание. . .

Водещ: Малко не е ли след дъжд - качулка, това?

Ст. Юруков: Не бих казал.

Водещ:
След толкова имоти, раздадени по морето.

Ст. Юруков:
Не бих казал, още повече че ние държавния фонд сме го увеличили.

Водещ: И нещо хубаво се е случило покрай. . . извън тези критики към вас по отношение на заменките - подписан е договор с Европейската банка за възстановяване и развитие за проект, който да подпомага реформите в горския сектор.

Ст. Юруков: Да.

Водещ: С какво ще ви помогне тази сума, която ще бъде изпратена?

Ст. Юруков: Да, действително ние вчера подписахме договор с австрийските федерални гори, с които си сътрудничим от години, и сме много благодарни на Европейската банка за възстановяване и развитие, която безвъзмездно ни опусна 200 хиляди евро за реализацията на този проект. Ние разчитаме, на вас ви е известно, че преди няколко месеца беше направена промяна в Закона за горите, сега e моментът, в който е хубаво да се направи един разрез, един задълбочен анализ на това, което се случва, как тръгват предприятията, регистрирани по Търговския закон, как тръгва Национален фонд "Българска гора", за да можем да си направим съответните изводи и да коригираме това, което вършим.

Водещ: Добре, надявам се наистина да подпомогне реформата в горския сектор този договор. Последен въпрос - корупцията, болна тема за нас. Някой някога предлагал ли ви е подкуп, за да ускори придвижването на своите документи, било то при заменки, има ли такива. . .

Ст. Юруков: Никога не съм премал подобно предложение.

Водещ: Но се среща, за съжаление.

Ст. Юруков: След като знаят за кого става въпрос, не си и позволяват.

Водещ: Вече не смеят.

Ст. Юруков: Да.

Водещ: В началото може би само?

Ст. Юруков: Но това, което държа да отбележа, тъй като сме вече към края на годината, е, че ние към 1 ноември, Държавната агенция по горите, изпълни всички стопански показатели и имаме доста сериозно преизпълнение. Сега сме поискали допълнително от Министерството на финансите за увеличаване обема на залесяване и подготовка на почвата, за да можем да възстановим тези терени, които бяха опожарени.

Водещ:
Много ви благодаря, пожелавам ви успех. Благодаря ви, че отговорихте на всички въпроси, които ви зададохме основно около заменките, успех ви желая. Г-н Стефан Юруков.

Ст. Юруков: Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
23:20, 18.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Частичен срив на един от мобилните оператори
Частичен срив на един от мобилните оператори
22:34, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
22:21, 18.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
20:53, 18.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
20:34, 18.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
20:19, 18.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
19:28, 18.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
19:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
18:56, 18.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри
Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри
18:00, 18.04.2024
Чете се за: 06:50 мин.
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти
17:51, 18.04.2024
Чете се за: 11:07 мин.
Създават национален регистър на случаите на насилие
Създават национален регистър на случаите на насилие
17:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Банкокското международно летище Суварнабхуми възобновява дейността си
Банкокското международно летище "Суварнабхуми" възобновява дейността си
Разследване на атентатите в Мумбай
Разследване на атентатите в Мумбай