НОВИНИ

1125 години от Преславския църковно-народен събор

С Божествена литургия в катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна започват честванията по случай 1125-та годишнина от Преславския църковно-народен събор. Негово Светейшество българският патриарх Неофит пристигна специално за случая във Варна. Защо е важен споменът за Преславския събор и кои са уроците, които можем да научим от миналото, разказва Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
08:07, 16.09.2018
6273
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Преславският църковно-народен събор от 893 година се смята за едно от най-значимите събития от времето на Първата българска държава и заедно с покръстването на българите, започнало през 864 при княз Борис I, е основополагащо за изграждането на Българската православна църква.

Именно по време на Преславския събор се решава владетел на България да бъде цар Симеон, столицата да се премести от Плиска в Преслав, а богослужението да се извършва на славянски, вместо на гръцки език, за да бъде разбираемо за населението.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Много сме разединени днес. Затова тази годишнина трябва това да напомни - как може да действат църква и държава заедно с Божия народ. Ние имаме едно правителство, което има добро отношение към Светата църква безспорно, но имаме много хора, които са далеч от Светата църква.

Затова и много от усилията на църковните дейци в днешно време са насочени към връщането на младите хора към истинното разбиране на християнското учение.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Младият човек е човек, който не обича императиви, младият човек не обича да му се налага и да му се спуска рецептурник. Младия човек обаче, когато види и чуе за Христос, сърцето му се отваря. Христос не е натрапник в човешкото сърце, той не нахлува там. Той влиза в човешкото сърце, когато ние със свободната си воля го отворим, и го приемем като гост в сърцето си.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан припомни за желанието на Православната църква да се въведат часове за изучаване на Християнската религия в училище и заяви, че християнството не само е неделима част от българската история, но има място и в бъдещето на страната.

;

След края на литургията във Варна Негово светейшество българският патриарх Неофит, заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще отпътуват за Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав", където за първи път ще бъде отслужен благодарствен молебен в Дворцовата базилика, открита през 2006 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 са жертвите от ​тайфуна Мангхут във Филипините
25 са жертвите от ​тайфуна Мангхут във Филипините
Пожар горя в историческа сграда в Санкт Петербург
Пожар горя в историческа сграда в Санкт Петербург