Навършват се 115-години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Българският премиер Бойко Борисов и македонският - Зоран Заев, ще отбележат съвместно годишнината. Двамата ще участват в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград. Това ще е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година.

С още информация от Благоевград - вижте в прякото включване в обедните ни новини на репортера Николай Янев

Благоевград вече е в очакване на тържественото събитие. Честванията ще започнат в 17.00 часа тук на площад "Македония".

Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев ще се поклонят пред паметта на героите от въстанието и ще поднесат цветя пред паметника на Гоце Делчев

Миналата година двамата премиери също отбелязаха годишнината заедно, но в Скопие. Там те се преклониха пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас".

В честванията в Благоевград ще се включат и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и македонският вицепремиер и министър на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония беше подписан миналата година, а в него се отбелязва че двете страни имат обща история, нямат териториални претенции помежду си и се ангажират да не предприемат действия срещу интересите на другата страна. Отбелязва се също, че ще се организират съвместни чествания на събития и личности, свързани с общата ни история. Илинденското въстание е едно от тези събития.

По-късно днес в Благоевград по повод 115-та годишнина от въстанието ще се проведе и шествие. То е организирано от ВМРО и ще тръгне от паметника на войводата Тодор Александров, ще премине по централните улиците на града и ще завърши на площад "Македония".

Борисов и Заев ще отбележат заедно Илинденско-Преображенското въстание

Борисов и Заев ще отбележат заедно Илинденско-Преображенското въстание

Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев щ...