НОВИНИ

12 000 учители на събор за 100 000 лева

Учителските заплати ще бъдат у,величени с 10 процента от 2017година - обща министърът на образованието Меглена Кунева по време на Националния учителски събор. ,,Мисия учител,, е мотото, което събра 12 хил. български преподаватели от цялата страна. Така се възобновява една традиция, започнала в Стара Загора през 1868 година. Цел на министерството е да се рестартира образователната сиситема чрез новия закон и да се постави учителя в основата на тази сиситема". Учителите от своя страна поставиха своите проблеми - липсата на мотивация у учениците, липсата на уважение към институцията - училище и учителя, и необходимостта от по-сериозно финансиране.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:16, 19.06.2016
Чете се за: 01:50 мин.
Още

Някои тръгнали по тъмно - като учителите от Русе- още в 4 сутринта. Така училищен автобус след училищен автобус 12 000 преподаватели от цялата страна се стекоха към Арена Армеец. Много снимки за спомен и много думи, изпълнени с надежда за образованието. Очакванията:

Ивайло Славов - учител по чужди езици: Една по-голяма свобода за учителите, не затрупване с канцеларщина. Също и този голям брой учебници, за който сега чуваме според мен не е правилен.

Заплащането е фактор и той е фактор, който отблъсква много от младите хора, много от хората, които имат потенциал от учителската професия, допълва негова колежка. Проблемите:

Капка Иванова - учител по история в с. Ново село, гр. Русе: Мога да кажа, че се наблюдава един процес на дезаинтересованост на голяма част от учениците.
Гергана Григоворва- директор на ОУ ,,Васил Априлов" гр. Русе: Например осми клас вече няма да е в основното училище, което би се отразило на бюджета на училището.

Когато толкова много учители са в една зала - политиците трябва да застанат мирно, да ги погледнат в очите и да ги чуят, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев - президент на България: Българското образование се намира в преломен момент. В ход е чаканата от години реформа, която трябва да реши натрупали се проблеми в училищното образование, да отвори нова възможност за българските деца, но и за икономиката и обществото като цяло.
Йорданка Фандъкова - кмет на София: Около 90 000 са българските учители и всеки един от вас оставя своя отпечатък върху бъдещето на страната ни.

Не вярваме в реформите без пари - зави министърът на образованието. И обеща:

Меглена Кунева - министър на образовнаието и науката: МОН да поддържа средната учителска заплата над средната за страната колкото се може повече. МОН ще увеличава изпреварващо минималната учителска заплата. Министърът на финансите на нашата страна каза, че централен приоритет за следващия бюджет ще бъде образованието.

След събора беше подписан и Колективният трудов договор, с най-голямото обещание за учителите.

Меглена Кунева - министър на образовнаието и науката: Всички ще работим за 10 % увеличение на работните заплати на учителите, считани от първи януари 2017.

И още: учвеличава се заплащането на часа на класа на 30 лева. От 1-ви август обезщетението при пенсиониране ще се увеличи на 10 заплати, а от 1 януари догодина на 10 заплати и половина. На трубуната бяха представени свободите, които според Министерството, носи новият закон - индивидуални учебни планове за всеки клас, избора на учебници без лобиране от издателствата и иновации в преподаването.

Диян Стаматов - заместник-министър на образованието и науката: Образователното министерсъво ще подкрепя проекти, които са не само за цялото училище, но и дори за една отделна малка паралелка.

Трибуната беше и за учителите - те споделиха опит. Чуха и посланията от видеовизитките на преподавателите от ,,Най-добрият учител, когото познавам,,, обединени в кампанията на БНТ и МОН.А за доброто настроение се погрижиха от рокрупа ,,Легендите".

Дарина Димитрова - директор на ЦДГ ,,Космонавт" гр. Шумен: Невероятен събор.

Наистина се почувствахме учители и то в нашата прекрасна България., допълва друга учителка.

Дарина Димитрова - директор на ЦДГ ,,Космонавт" гр. Шумен: Чака ни много работа, но аз мисля, че всички заедно и мислейки за бъдещето на децата ще успеем.

Финансовото изражение на събора - 100 хиляди лева. А как ще продължи реформира и кога ще се промени отношението към българския учител - отговорите ще дойдат с изпълнението на обещанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танцовата битка на финала на Надиграй ме в училище
Танцовата битка на финала на "Надиграй ме в училище"
Съзотворен газ, религия и рок в Истанбул
Съзотворен газ, религия и рок в Истанбул