12-годишен ученик от доспатското село Барутин впечатли световния гигант Гугъл с уменията си за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за Гугъл Асистънс и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери.

Доспат

Това е Радостин. На 12 години. Когато в Барутин го видят да се запъти нанякъде с лаптопа, значи има проблем и той трябва да го реши. Защото е единственият програмист в родопското село. Запалил се от леля си.

Радостин Чолаков - програмист: Видях леля ми и нейния съпруг как те работят и просто ми стана доста интересно. Пишем код, който компютрите го разбират и се получават приложения, програми, уебсайтове.

Първият си компютър Радостин получил преди четири години и оттогава е неразделен с устройството. Сам се усъвършенствал и разработил приложенията, впечатлили Гугъл.

Радостин Чолаков: Едното от тях е приложение за забавни факти, има лист с много факти забавни и ти може да попиташ за един от тях и той ти дава, да те развесели малко и така, всичко става с говорене, не с писане, ами с, контролираш го с гласа си. Поддържа английски и добавих версия на руски език, за съжаление те не поддържат български.

Сега Ради работи върху приложение за игра на шах. Продължава да го усъвършенства, като ползва и ваучерите, награда от Гугъл, защото програмите с които работи са платени. Родителите на Радостин живеят скромно, баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Но са горди със сина си, който печели всяка олимпиада в региона, а бележникът му е от горе до долу с шестици. За помощ го търсят дори учителите в местното училище.

Радостин Чолаков: Като имат някой проблем, първо питат мен, аз се опитвам да им помогна, ако нещо не им работи. Защото те повечето компютри са на английски и някои от учителите не знаят английски.

Училището в Барутин е само до седми клас и Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия.

Радостин Чолаков: Програмист.

Момчето е категорично, че не е необходимо да напуска България, за да се реализира. Защото дори на село му трябва един компютър, за да впечатли глобалния свят.