12 компании, както и правителството на Северна Македония, искат да се включат в изграждането на АЕЦ "Белене". Това обявиха от министерството на енергетиката. От ведомството отчитат получените оферти като успех и продължават с процедурата.

За стратегически инвеститор в Белене кандидатстват 7 дружества, сред които руската "Росатом", корейската хидроатомна корпорация и китайската ядрена корпорация. Участие са заявили още германската "Бектрон" и два консорциума с българско участие. Един от тях е свързан с фирми на бизнесмена Христо Ковачки.

За доставчик на оборудване и помощ при структуриране на финансирането кандидатстват френската "Франатом" и американската "Дженерал Електрик". Да изкупуват ток от бъдещата АЕЦ искат три дружества и Северна Македония. От енергийното министерства са доволни от резултата.

Теменужка Петкова: Едни от големите световни лидери в областта на ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене".

Още днес комисия към министерството, ръководена от шефа на БЕХ Жаклен Коен започва преглед на кандидатите. Тя ще разполага с 90 дни, за да подготви така наречената къса листа на инвеститорите, с които ще се преговаря по-нататък.

Теменужка Петкова: Смятам, че и Българският енергиен холдинг и Министерство на енергетиката и Националната електрическа компания разполагат с експерти и с необходимия капацитет, който да направи съпоставка на това, което се изисква в процедурата и това, което са представили кандидатите.

Единственият представител на кандидатите, който присъства на обявяването на заявките беше Петро Безпалчук от регистрираното в Козлодуй дружество "ИПК и УП".

Петро Безпалчук, представител на "ИПК и УП": От август 2008 г. участвам в проекта, по принцип работих за руснаците от"Атомстройекспорт" като главен технолог в тукашното представителство и участвах в проекта като обикновен инженер. Познавам проекта от началото.

И АЕЦ "Белене" и новите мощности в Козлодуй трябва да бъдат построени, защото има неща, които всяка държава трябва да спазва като свои интереси.

Министерството на енергетиката трябва да избере инвеститор до 22 май 2020 г.