Мъжете са се качили нелегално на ферибота в пристанището на Истанбул и не могат да слязат на сушата, защото са без документи и никой не иска да ги приеме.

Четири държави преговарят, за да се реши съдбата на 12 мъже, поели нелегално към Европа. Те се промъкват тайно на датски ферибот, който плава между Истанбул и Одеса. Когато ги разкриват, украинските и турските власти отказват да ги приемат и мъжете се оказват пленници на плавателния съд. Те са затворени в четири каюти, тъй като са буйствали и заплашвали да скочат в морето, разказва капитанът пред репортер от датската телевизия.

Сергей Суед, капитан на кораба: От време на време нелегалните пътници стават агресивни.

В каютите са открити самоделни оръжия.

Сергей Суед, капитан на кораба: Това са предмети, изработени от нашите гости. Единият например прилича на нож.

По време на плаване в открито море е станал и опасен инцидент.

Сергей Суед, капитан на кораба: Запалени хавлиени кърпи бяха хвърлени през прозорците и паднаха на палубата. Това е много лоша ситуация.

Няма данни за всички от групата. Смята се, че има хора от Мароко и Алжир. Датските собственици на плавателния съд са наели охрана и канят представители на ООН, за да разпитат проблемните пасажери, които са без документи. Датското външно министерство води преговори, но краят засега не се вижда. Казусът засяга Украйна, Турция, Дания и Литва, тъй като фериботът плава под литовски флаг.