Ловките измамници подвели домоуправителката на блока, като ѝ обяснили, че трябва да събере пари от съседите си, за да не бъде прекъсната процедурата за саниране на сградата.

Свищов

Преди няколко дни Мима Савова получила телефонно обаждане от човек, който ѝ се представил за служител от общината. Обяснил ѝ, че до ден трябва да внесе 72 лева за пререгистрация на жилищния блок по програмата „Енергийна ефективност".

Мима Савова - домоуправител: Аз по един лев събрах от семейство, те се обадиха за понеделник, че ще дойдат да вземат парите. И дойдоха в понеделник, вземаха документите, дадох парите.

Пратката с документи жената получила по куриерска фирма, чрез която и платила сумата от 72 лева.

Мима Савова - домоуправител: Те като се обадиха казаха Мима Иванова Савова, казах да, аз съм. Вие ли сте председател на сдружение… всичко като си е. Всичко беше законно в документите, които ми изпратиха, имаше фактура, имаше документ!"

Схемата била разкрита чак когато съседи от други жилищни блокове, които чакали да бъдат санирани, притеснени започнали да питат служители на община Свищов, защо на тях не им е поискана такса за пререгистрация.

Генчо Генчев - кмет на община Свищов: Такива указания от управляващите органи не са дадени към момента и се учудихме какви са тези средства, веднага реагирахме на сигнала. Много е важно да се знае, че към момента спряна програмата!

Разследващите призовават всички домоуправителите в цялата страна да бъдат внимателни, тъй като информацията за програмата е леснодостъпна.

Генчо Генчев - кмет на община Свищов: Съвсем спокойно човек може да влезе в портала за данните за НПО, да види регистрацията, трите имена на човека.

Проверките и разследването по случая продължават.