НОВИНИ

120 години от рождението на художника Марио Жеков

За първи път в историята си Националната галерия представя изложба на един от големите български майстори на морския пейзаж - Марио Жеков. Изложбата е посветена на 120-годишнината от неговото рождение и е подготвена от Художествената галерия в родния град на художника - Стара Загора. 20 платна на Марио Жеков от фондовете на 9 български музея и частни колекции са подредени в шест зали на бившия Княжески дворец.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:56, 27.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Това е една история за талант, воля, забрава и завръщане.

Бистра Рангелова, зам. директор на Националната галерия: В нашата история има художници, за които ние като че ли знаем, но знаем повърхностно и не докрай. Такъв художник е и Марио Жеков.

Целият род на Марио Жеков е свързан с имената на художници. Той знае, че иска да рисува още от детството си, разказва Марин Добрев от Стара Загора - организаторът на изложбата, която си поставя за цел да върне блясъка и вниманието към личността на един голям артист.

;

Първата Световна война ще промени съдбата на Марио Жеков, той попада в плен и един френски офицер съветва 20-годишното момче да отиде да учи живопис в Париж. Момчето реализира тази мечта трудно, през Цариград, където рисува, за да спечели пари за Франция.

Марин Добрев, директор на Художествена галерия - Стара Загора: Буквално мога да кажа, че половината от тези произведения почти не са показвани, а една трета - никога. Ако искаме да намерим ключа към Марио Жеков, то има две условия - едното е слънце, много силно слънце, и вода, и простор.

Изложбата е откритие за ценителите и свидетелство, че историята на българското изкуство е длъжница на Марио Жеков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експозиция на костюми от българското кино в Националния исторически музей
Експозиция на костюми от българското кино в Националния исторически музей
Спектакъл в небето довечера - ще има лунно затъмнение и противостоене на Марс
Спектакъл в небето довечера - ще има лунно затъмнение и противостоене на Марс