120 миньори остават на 500 метра под земята вече второ денонощие. Собственикът на мините днес оттегли уведомлението за закриване на рудника - протестът обаче остава и ще продължи и тази нощ. Днес бяха проведени серия от преговори между ръководството на Мини Бобов дол и протестиращите, за да бъде потушено напрежението. Сближаване на позициите не е постигнато и миньорите ще останат пред администрацията, предаде репортерът на "По света и у нас" Тихомир Игнатов.

Протестът в рудник Бабино ще продължи и тази нощ. Вчера около 120 миньори от първа смяна отказаха да излязат и останаха на 500 м. под земята. Днес бяха проведени серия от преговори между ръководството на Мини Бобов дол и протестиращите, за да бъде потушено напрежението.

Към момента миньорите са в добро здравословно състояние, но се чувстват крайно изтощени. Това разказаха днес на своите колеги.

Общо 10 души са пожелали да излязат на повърхността, защото не са се почувствали добре. Иначе техните колеги, които се намират в района на администрацията, през целия ден събираха средства, за да им предоставят храна и вода.

Миньорите, които са под земята заявиха, че имат готовност да останат дори до петък и събота. Ето какво разказа един миньорите, които излезе от рудника:

Георги Младенов, миньор: Условията са ужасни на 500 метра под земята. Прах, лош въздух, това е. БНТ: - Притеснявате ли се за вашите колеги, които все още са долу? - Естествено. Всички се притесняваме. Затова сме тук.

Йордан Пейчев - пенсионер, рудник "Бабино": Само да ви покажа как пазаруват миньорите. Ето... това е всичко за баници на вересия. В 125-годишната история на мина Бобов дол. 1891 г. е започнала работа. Това е едно от най-тежките положения.

В основата на проблема се оказват едни прости сметки. От администрацията на Мини Бобов дол заявиха, че рудникът е нерентабилен. 1,1 млн. лева е издръжката на месец, а приходите са 60 хиляди лева. Оказва се, че през месец август хората не са успели да направят своята норма и тя била с близо 20% по-малко от очакваното. Оказва се също, че през август е имало много хора, които не са се явили на работа - някои от тях са представили медицински бележки, други - дори не са представяли документ, с който да заявят защо не са се явили на работа.

Ето каква беше реакцията на ресорните министерства.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството "Бобовдол - въгледобив", с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира, че оттегля вчерашното си уведомление за преустановяване на дейността.
Зорница Русинова - министър на социалната политика: Вчера сутринта в агенция по заетостта беше депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. 150 от тях са пенсионери. За всички останали имаме възможност с обявените работни места в региона.
Красимир Чаврагански, директор на "Въгледобив Бобов дол": Искането беше да се доплатят заплатите за месец август на 100% и заплати за месец септември. Това, което обещах и това, което вече е направено заплатите за месец август са преизчислени. Работи се по тях и ако изчисленията покажат, че въпреки неизпълнението на производствените планове, рудникът е ощетен, заплатите ще бъдат изплатени на 100% това, което ви се полага, с допълнителен материален стимул и без никакви санкции. Но условието е да се доплатят тези заплати още днес е вашите колеги от подземието да излязат на повърхността.

Основното притеснение на хората е каква ще бъде съдбата на рудника, защото той е изключително важен за региона. Хората заявиха, че не вярват на обещанията, които са направени днес. Те заявиха, че още преди месец е започнал демонтаж на машините в рудника и затова хората се притесняват, въпреки уверенията, че ще бъдат преразпределени към други рудници, ако се наложат съкращения.