НОВИНИ

125 години от рождението на Георги Велчев

125 години от рождението на големия български маринист Георги Велчев отбелязват във Градската художествена галерия във Варна. Във всички зали и коридорите на първият етаж на галерията са подредени 130 платна и интересни докумети, които разкриват богатия творчески път на класика на морския пейзаж.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
18:00, 11.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

За Георги Велчев е казано много. Един от най-модерните и разпознаваеми български художници от началото на 20-и век и един от най-големите маринисти.

Румен Серафимов, куратор
"Ако трябва да посочим три имена от българската класическа живопис – това са Александър Мутафов, който е най-старият, Георги Велчев и Марио Жеков, последните двама са много добри приятели, но Георги Велчев може да се каже, че излиза малко над тях, защото той е много темпераментен, много освободен, много артистичен."

Георги Велчев е бил може би най-големия пътешественик сред художниците от онова време – Франция, Германия, Америка, Австралия, Китай, са само част от страните, които е посетил, като всичко видяно и научено намира израз в платната му.

Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна
"Георги Велчев е един от малцината български художници тук във Варна, който е се е ползвал с много голям авторитет. Може би поради неговия висок интелект, може би поради това, че той е действително един околосветски пътешественик, който пътешества не благодарение само на страстта си към пътешествито, а и на изкуството си."

Изложбата, посветена на 125-годишнината на Георги Велчев, ще остане във Варненската художествена галерия „Борис Георгиев“ до 11 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се доброволци в приюта за малтретирани животни край Варна
Търсят се доброволци в приюта за малтретирани животни край Варна
Фризьорски салон учи на занаят хора от уязвими групи
Фризьорски салон учи на занаят хора от уязвими групи