НОВИНИ

Президентът обсъди с министри водния режим в Перник

127 000 души в 11 области на страната са с нарушено водоснабдяване. Това стана ясно по време на среща при президента. Тя беше инициирана от държавния глава заради водния режим в Перник. В срещата участваха министрите на икономиката, регионалното развитие и на околната среда.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:50, 05.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според президента е недопустимо в 21-ви век цели села да са без вода и да има градове на воден режим.

Румен Радев - президент на Република България: Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостният модел на планиране, управление, стопанисване на водния ресурс.

Министърът на регионалното развитие обясни, че нарушеното водоснабдяване в 120 села и 5 града през тази година е заради засушаването.

Румен Радев - президент на Република България: Това, което аз разполагам като информация е, че тази година е същата като предишните. Така, че според мен сушата не трябва да се търси като причина, довела до сегашното състояние.
Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Проблемът, който отбелязах, е че са неравномерни валежите. Така, че се редуват периоди на липса на валежи с периоди на интензивни валежи, което довежда до тази криза.

Президентът попита и как са похарчени отпуснатите от кабинета преди година и половина 500 милиона лева за ремонт на опасните язовири.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Никога не сме кризи за тези 500 милиона лева. Сега вече започва и отчитането. Просто досега ние извършвахме анализ и техническа документация, както и съгласуване на проектите за извършване на строително-монтажните работи.

Караниколов допълни, че в момента се ремонтират 10 от общо 418 язовира, които имат нужда от спешен ремонт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха партийната субсидия да е в размер на 8 лв.
Депутатите приеха партийната субсидия да е в размер на 8 лв.
88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас
88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас