НОВИНИ

Изгубените европари и бюджетът, който ще ни спасява в кризата

Водеща Поли Златарева: Изгубените европари и бюджетът, който ще ни спасява в кризата - Петър Кънев и Милен Велчев направо от срещата на коалицията. Добър вечер.

изгубените европари бюджетът спасява кризата
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 06.12.2008
Чете се за: 13:25 мин.
У нас

Водеща Поли Златарева: Изгубените европари и бюджетът, който ще ни спасява в кризата - Петър Кънев и Милен Велчев направо от срещата на коалицията. Добър вечер.

Петър Кънев: Добър вечер.

Водеща: Ще си говорим за бюджет по време на криза. Разбрахте ли се за бюджета, много ли спорихте, какво променихте?

П. Кънев: Спорихме дълго. За съжаление на хората, които очакват някакви скандали да са станали, някакви разправии, някакви пазарлъци, няма, така, добра новина за тях. Сериозни емоции в това заседание, почти петчасово, нямаше, а беше достатъчно дълго, защото действително влязохме в едни дебати, много сериозни дебати, по макрорамката на бюджета. Основният въпрос не беше. . . тези висящи въпроси и искания за 12 месечно майчинство, за селскостопанските производители. Това в края на тези дебати се реши. Основният въпрос беше каква да бъде макрорамката на бюджета. Министърът на финансите Орешарски излезе с две предложения - едното е за един песимистичен вариант с 2.1 ръст на бюджета, което автоматично означаваше, че трябва да свалим от бюджета от над 2 милиарда лева и да се вкара отново бюджетът в министерства и ведомства за преразглеждането му, след което да мине вече, да влезе в парламента. Реши се чисто технологически, че това е една много дълга и сложна, и трудна задача, и се възприе едно първоначално предложение - ние ще работим и ще внесем в парламента 4.7 - това е вариантът, който беше на първото четене на бюджета, с много сериозни буфери - 4.7 процента ръст с блокаж 10 процента от централния бюджет на министерства и ведомства. В този блокаж не влизат пенсиите, те остават на старите параметри. Десетте процента не са нещо ново. Вие знаете, години наред имаше блокаж от 7 процента и края на годината, евентуално при добра събираемост, това се пускаше, тази година ще бъде най-вероятно същото. Освен десетте процента се взе решение, чисто знаково, да останат 3-те процента преизпълнение, над 40-те, така нареченият излишък, като ще се даде право на правителството с решение на парламента при по-специални ситуации с кризата, която очакваме следващите месеци, началото, пролетта на следващата година, така, по-сериозно да ни засегне, да действа с този резерв като буфер. Много дълъг спор имаше по здравната вноска. Предложението, знаете, че беше да бъде 8 процента, след което се внесе ново предложение - да падне на 6 процента и да се смени формулата на осигурителните доходи. В последна сметка се взе решение - твърдо здравната вноска ще бъде 8 процента от следващата година. В същото време остава разпределението на вноските, пенсионните осигурителни вноски, между работник, работодател и държавата, старата формула 8, 10, 12. Много накратко, това са новините. Предполагам, че и г-н Велчев ще сподели другите новини. . .

Водеща: Да, предполагам, че г-н Велчев ще допълни, да, защото вие казахте. . .

П. Кънев: Е по-красивите новини.

Водеща: Ами, по-красивите, явно на вас се падна. . .

П. Кънев: За майчинството. . .

Водеща: Точно така, това наистина е голям въпрос.

Милен Велчев: Г-н Кънев наистина беше доста изчерпателен по другите въпроси, така че аз ще добавя само наистина новото, което може би повече вълнува хората, от основните въпроси, които обсъждахме днес. И новото е, че коалицията реши да подкрепи изрично с национални доплащания българските фермери и да задели 211 милиона в допълнение към европейските помощи, които. . . преките плащания, които те получават от европейския бюджет. Беше отчетено, че в повечето страни такива плащания се правят. През тази година ние ги бяхме предвидили под условие, но за следващата година в бюджета те ще се предвидят изрично като отделен ред в бюджета.

Водеща: Това за фермерите, нали.

М. Велчев: Това за фермерите, да. А специално. . .

П. Кънев: Месопроизводители, млекопроизводители, фермери, целият реален сектор.

Водеща: Какво да кажем за майките и за пенсионерите, които също очакват. . .

М. Велчев: Специално... мен лично най-много ме удовлетворява другото решение на съвета на коалицията, че срокът на платено майчинство, срокът, в който майките ще получават 90 процента или на практика пълната си заплата, защото тези 90 процента не се облагат с данъци, се удължава от 9 на 12 месеца. Така че това, макар и само с три месеца, това беше важен срок, защото след една годишна възраст знаем, че е много по-лесно да се намери детско заведение, ясла, в което да се остави детето, и майката, ако прецени, да се върне на работа. Докато 9-те месеца, които бяха досега едно компромисно решение, не позволяваха по такъв плавен начин да се премине към по-нататъшното отглеждане на детето.

Водеща: Всъщност вие от НДСВ би трябвало да сте доволни, защото това беше едно от условията, които много искахте да се изпълнят, нали така?

М. Велчев: Ние много държахме на това и. . .

Водеща: Лесно ли го постигнахте?

М. Велчев: . . . и проведохме една блицкампания в последните дни, сигурно се е забелязала от вашите зрители. Ами, не чак толкова лесно, защото в 12 без 5, така да се каже, трудно се променят параметрите на бюджета, но в крайна сметка преценихме, че щом се налага да се отвори отново тази кутия на Пандора, то в нея може да се пъхне и този коледен подарък.

Водеща: Предполагам, че не сте си тръгнали сърдити от коалицонния съвет.

П. Кънев: Напротив. . .

Водеща: Доволни, явно, всички.

П. Кънев: . . . с много добри чувства един към друг.

М. Велчев: Макар и дълго време, пет часа прекарахме днес на коалиционен съвет, мисля, че това бяха добре използвани пет часа.

Водеща: Само последно искам да попитам за пенсионерите.

М. Велчев: За пенсионерите - нищо ново не можем да кажем сега, но. . .

П. Кънев: Няма промени.

Водеща: Няма промени.

П. Кънев: Не.

М. Велчев: . . но само по себе си това, което беше включено в първоначалния проект на бюджета, мисля, че те няма от какво да се оплакват, освен по принцип от ниските пенсии, разбира се, но увеличението с около 20 процента за следващата година на фона на очакваната доста по-ниска от тазгодишната инфлация, мисля, че наистина ще доведе до по-добър живот за пенсионерите.

Водеща: Аз предполагам, че има. . .

П. Кънев: Само да допълня, тъй като все пак много кратък беше коментарът за пенсионерите. Останаха старите параметри, които бяха заложени в бюджета - от 1 април вдигане на осигурителната тежест от 1 на 1.1, пенсионната тежест за прослужени години, т.е. с 10 процента увеличение, и от 1 юли следващата година, така, поредните 10 процента, юлските.

Водеща: Аз предполагам обаче, че може би малко популистки, но мнозина наши зрители в момента си задават въпроса - добре, от догодина. . . а сега какво, да затягаме коланите, какво ни чака? Кризата вече е тук, финансовата. Какво да им кажем?

М. Велчев: Вижте, кризата и е тук, и не е тук, защото в другите. . . в повечето други европейски страни, уверявам ви, кризата се усеща много по-осезаемо. При нас се усеща най-вече от тези, които имат работа с банките, тези, които взимат кредити от банките или са взели и лихвените проценти се увеличават плавно, или предстои да вземат и не са сигурни дали ще успеят да го направят. През следващата година, боя се, още повече хора ще усетят кризата, но да се надявам, че и през следващата година това няма да се усети в България толкова тежко, колкото това е в Унгария, в прибалтийските страни, в Румъния дори, да не говорим вече за Америка, Испания и Ирландия, които наистина по-тежко преживяват кризата.

Водеща: Г-н Кънев, вие се усмихнахте преди да. . .

П. Кънев: Аз се усмихнах, искам само нещо да добавя. Има един парадокс донякъде в нашата криза, по кредитирането. Обикновено в Европа имаме криза на доверието на гражданите към банките. Тогава те тръгват към банките, теглят пари, при нас е точно обратното - има криза на доверие на банките към потребителите. В момента нямаме въобще проблем на ликвидността, имаме сериозна ликвидност в банковата система, даже информацията, която имам, ние нямаме проблеми с пари в банките, има достатъчно пари. Банките не вярват в момента, са изключително предпазливи и не кредитират, минимум 50 процента е намаляло кредитирането. И големият проблем тук е на реалния бизнес. Аз съм доволен, че днес в един момент, говорейки за макрорамката, това е друга тема - реалната икономика и кризата, но примерно едно от решенията, което се взе днес, е вдигнат капитала на бившата Насърчителна банка на 500 милиона лева, и там ще се отпуснат сериозни пари за кредитиране на малки и средни предприятия, но това е вече друга тема, темата "Кризата и реалният бизнес". И още една много интересна тема - какво можем да спечелим от тази криза и как да използваме предимствата й, но. . .

Водеща: Какво можем да спечелим, буквално в едно изречение, моля ви?

П. Кънев: В едно изречение - може да стане едно преструктуриране на ценностите на българския бизнес. Строителният сектор най-накрая ще седне на едни реални основи като ценообразуване, българският бизнес, който плуваше в една великолепна данъчна среда последните години, трябва да се обърне към други пазари, където кризата я няма, и много други неща, но едно изречение - толкова.

Водеща: Добре. Г-н Методиев, как ви изглежда всичко това, което чувате?

Петър Кънев: Красиво естествено.

Водеща: Въпросът е опозицията как го вижда.

Веселин Методиев: Ще се опитам да отговоря с една дума. . .

Водеща: Да.

В. Методиев: . . .като реплика и ще се опитам да кажа след това коментара по това, което чух, защото то наистина са неща от последните минути.

Водеща: Така е, само ще ви помоля наистина по същество да говорим.

В. Методиев: Безспорно.

Водеща: Въпросите са много, искам всичките да ги задам.

В. Методиев: Добре, добре, няма проблем. Ще се опитам бързо да ви отговарям. Това, което чух, е несериозно, в една дума. Защо? Защото този начин, по който и г-н Велчев, и г-н Кънев наричат кризата, е несериозен. Управляващите още от ранната есен, когато предупреждавахме за това, че се навлиза в криза, гледаха по идентичен начин. При откриване на сесията даже министрите се смееха вътре в своите места в пленарната зала. За да може да се управлява криза от такъв характер, стопански и икономически характер, който премиерът нарече първата капиталистическа криза в България, той най-сетне като че ли успя да каже думата капитализъм, ползвайки я в негативен план, разбира се, та от такъв мащаб криза се управлява и с инструментите на данъчната политика. Управляващите отказаха да използват тези инструменти, противно на общата воля на страните-членки в Европейския съюз, които заявиха такова желание и намерение към всички. Там процесът приключи, в смисъл данъчните закони са приети. Няма намаляване на данък ДДС, няма намаляване на данъка за едноличните търговци, няма въобще послание, че парите ще останат при вас, за да можете заедно с нас, държавата, да преодолявате кризата. Сега по отношение на бюджета. Да планираш излишъци в големи числа, означава по време на криза едно семейство да каже аз ще си спестя за БМВ. Това е от такъв порядък според мен, ще го кажа с точната дума, недоразумение, за да не използвам епитет. Защото, навлизайки именно в криза, в която реалната икономика всички вече признават, че се чувства тази криза, безработицата започва да се чувства тук, в България. Безработни българи идват от чужбина, в България се връщат обратно, защото там са загубили своите работни места. Значи, това нещо се разпростира вътре в страната. И на това нещо фактически отговорите са има буфери. Какво значи има буфери? Има пари, които няма да харчим сега, ще ги харчим някога. Кога, не е много ясно. Но ще ги вземем от хората междувременно.

Водеща: В интерес на истината аз бих искала само да разширя въпроса, предполагам, че ще искате да отговорите на. . .

П. Кънев: Просто това не е така. Но както и да е, нека да чуем докрай.

Водеща: Аз бих искала да попитам как и откъде ще се компенсира липсата на тези евросредства, които изгубихме?

В. Методиев: И ще изгубим още. . .

Водеща: Как то ще се отрази на. . .

В. Методиев: . . .в началото на януари.

Водеща: . . .нас, на редовите българи и данъкоплатци?

Милен Велчев: Не зная дали говорите за, специално за бюджета, защото в бюджета за следващата година никога не са били предвиждани тези евросредства, които. . .

Водеща: Но сега нали ще трябва. . .

М. Велчев: . . .сега наистина са изгубени.

Водеща: . . .да се плащат едни 75 милиона евро за тези проекти от бюджета?

М. Велчев: Да, но това има готовност да стане преди края на годината в голяма степен. И тук говорим за тазгодишния бюджет. Но това не променя нещата, дали е за бюджета догодина или за тази година. .

Водеща: Да.

М. Велчев: . . .наистина изключително неприятно е това, че са загубени тези пари. Но все пак да не гледаме като коне с капаци върху тази сума, да си дадем сметка, че по-важният въпрос не са тези 200 милиона - немалка сума, но на фона на един годишен бюджет или на фона на парите, които очакваме да получим от структурните фондове, това е една почти символична сума.

Водеща: А кой е по-важният въпрос тогава?

М. Велчев: И ако, ако загубването, ако загубата на тези средства е това, което ще ни помогне да подобрим начина на управление на европейските средства, аз мисля, че изходът ще бъде благоприятен за България. Затова говоря с условности. Аз се надявам, че ние наистина ще си извлечем уроци, и правителството, и всички управляващи, и опозицията може би, и администрацията ще извлекат уроци. . .

Водеща: Аз това точно исках. . .

М. Велчев: . . .които да помогнат. . .

Водеща: . . .да ви попитам. Всъщност. . .

М. Велчев: . . .в бъдеще да работим по европейските средства по европейски.

Водеща: Това исках да ви попитам, направихте ли си вече изводите? Някакви анализи за себе си, стана ли дума за това сега на тази среща на коалиционните партньори? Още ли продължавате да се делите на двойкаджии и отличници? Такова усещане поне в последните дни оставихте у нас, тези престрелки, на които станахме свидетели в медиите. Още ли има сърдити на Брюксел?

М. Велчев: Не, аз. . .

Водеща: Г-н Кънев или г-н Велчев?

М. Велчев: Съвсем накратко да. . .

Водеща: Да.

М. Велчев: Това вече, поне при нас няма усещане за двойкаджии и отличници, всички сме в една лодка и всички еднакво носим. . .

Водеща: Добре, де, ама за оставки. . .

М. Велчев: . . .отговорност и за доброто. . .

Водеща: . . .говорихте ли си?

М. Велчев: . . .и за лошото.

Водеща: За отговорност кой трябва. . .

М. Велчев: Не.

Водеща: . . .да поеме?

М. Велчев: Това не беше тема на днешната среща. Винаги ще има време да говорим и на тези теми. Но. . .

Водеща: Добре, според вас. . .

М. Велчев: . . .аз мисля, че. . .

Водеща: . . .личното ви мнение, нужни ли са оставки? Защото, съгласете се, отговорността. . .

М. Велчев: Моето лично мнение, моето лично мнение е, че. . .

Водеща: . . .има точен адрес винаги.

М. Велчев: . . .оставките няма да свършат работа. Ако говорите за, предполагам, за министерски оставки.

Водеща: Ами, не само за министерски. . .

М. Велчев: Защото. . .

Водеща: Вие казвате, че, извинете, вие казвате, че не е толкова, не основният въпрос са тези 220 милиона, аз ви попитах кое е тогава основният въпрос? Това не е ли част, отговорността, поемането на тази отговорност?

М. Велчев: Основният въпрос е по-стратегически. Не е въпросът дали по предприсъединителни програми, които са, да не забравяме, предприсъединителни, а вече сме се присъединили към Европейския съюз от почти две години. Това са остатъци от първите програми, по които България е получавала средства. Пак подчертавам, никога не е приятно, когато такава голяма сума се загуби. Но ако ефектът е, че това помогне за усвояването на много милиарди, които чакат да дойдат в България, и то във важен момент, когато са особено необходими, през финансовата криза, то аз ще съм спокоен, ако това е главният ефект.

Водеща: Г-н Кънев, буквално едно изречение, да.

П. Кънев: Мога само за, да, много накратко ще добавя. Тая тема беше най-накрая на заседанието на коалицията започната. Проблемът тук не са тия, те не са 220 милиона евро, а са 75 милиона евро, а не че сумата е малка.

Водеща: Които ще трябва да се платят от бюджета. Не са малко. . .

П. Кънев: Седемдесет и пет милиона. . .

Водеща: . . .дори и това да е.

П. Кънев: . . .евро са много пари. . .

Водеща: Така.

П. Кънев: . . .но не са 220. Просто за тия 75 милиона имахме програми. Проблемът е сериозен дотолкова, доколкото догодина трябва да усвоим 3 милиарда лева. И тепърва предстои, днес се взе решение, или в края на тая година, или началото на следващата година ще има ново заседание на съвета на коалицията само по тая тема. Темата е много сериозна. И темата не е толкова даже, бих казал, персоналните проблеми, колкото преразглеждане структурата на фондовете и тая децентрализация на програмите, която явно не е достатъчна да осигури необходимия капацитет за работа. Искам да добавя още нещо към репликата на г-н Методиев. За да стане по-ясно как определихме тия 4.7 процента и много ли са те, малко ли са те. Никой в момента в тая зала, включително и колегите, няма да ви кажат дали ще бъде 4.7 изпълнението, 2.1 или 0.5. Не храним никакви илюзии, ние в момента стъпваме, както един приятел мой банкер се изрази, стреляме по бягаща цел с определянето на тия проценти. Ние стъпваме по едни подвижни пясъци. Само преди, това е трета цифра от бюджета. Ние, помните, че на второто заседание в Банско бяхме планирали ръст почти 6 процента. Тогава обаче имахме 7.5 развитие на икономиката. След това слязохме на Катарино, свалихме на 5.1. В момента даваме 4.7. Принципът е малко по-различен. Никой не взима тия пари от хората да ги държи някъде затворени. Ние работим на приходно-разходна част. Ако съберем ето толкова вода в тая чаша, ще я изпием. Ако съберем толкова, толкова ще изпием. Затова са тия 10 процента по принцип блокирани. Но никъде не е казано, че те ще се съберат. Може и да не се съберат. Истината е, че последните два месеца имаме забавяне в темповете на приходната част на бюджета за тая година. По темата ДДС нашето мнение е категорично. Само една държава в Европа си разреши да го намали с 2.5 процента - Англия. Срещу което много остро реагираха Германия и Франция, вие това го знаете.

Водеща: Аз предполагам, че още в детайли тепърва ще се говори конкретно и за бюджета. Бих искала обаче да попитам г-н Методиев, чухме критики, няма ли някакви конкретни мерки, които бихте предложили? Сега, вие споменахте, тази седмица се заговори за комисия за еврофондовете, която опозицията да оглави. Пак ли с комисии ще борим нещата?

В. Методиев: Не, разбира се. Комисията за еврофондовете е детайл от порядъка на детайлите, които се казаха досега. Аз мога да се опитам. . .

Водеща: Добре.

В. Методиев: . . .да кажа кое според нас е перспективата.

Водеща: Кажете.

В. Методиев: А не, а не да спорим в детайлите. В България бяха постигнати няколко пъти големи съгласия за пътя на националната ни общност - Европейският съюз, НАТО, въвеждането на валутния борд, финансовата стабилност. Политическите сили, някои по-бавно, а други по-бързо, стигаха до това съгласие. Общо взето, те бяха винаги носени от демократите, от реформаторите в България. И другите се присъединяваха. Примерно БСП много късно за НАТО.

Водеща: Така.

В. Методиев: Сега България има нужда от ново съгласие, защото попаднахме в ситуация, в която БСП, и то нейните политически лидери, не хора като г-н Кънев, които участват като експерти, а хора като г-н Станишев и като г-н Овчаров директно нападнаха Брюксел и прекъснаха съгласието по нашето пълноправно членство в Европейския съюз. Брюксел са ни виновни за всичко това, което ни се случва, се каза мощно от БСП, повтарям. Чувам, че в коалицията това не е еднакво. Например от НДСВ не съм чул, чувам обратното даже. Ако в България искаме да постигнем ново съгласие, то се постига по следния начин, много бързо ще го кажа. Провеждат се избори, има доверие на управляващи и те потеглят по този път. Има споделяне на решенията на кризата от всички. Сега това е решението на задачата цялата. Ако ние продължаваме да управляваме България от правителство, което няма доверие в Брюксел, което няма доверие в България, какво правим? Влачим се по корем до редовните избори. Има ли смисъл от това? Според нас е безумно, безсмислено, защото така няма да се случи нищо добро на страната следващите 6 или 7 месеца.

Водеща: Реплика буквално с едно изречение.

П. Кънев: Не, само една бърза реплика, тъй като лидерът на г-н Методиев, неговият началник онзи ден в парламента непрекъснато развиваше една теза, че има криза в отношенията България с Брюксел. Няма такава криза. Ние в момента имаме проблем с две спрени програми.

Водеща: В смисъл вече не се сърдите на Брюксел, така ли?

П. Кънев: Не, не става въпрос за сърдене. Вчера ни удължиха с една година САПАРД. Днес дойде новината за ИСПА, т.е. в момента имаме конкретни проблеми, които в края на краищата ние трябва да си ги решаваме.

Водеща: Добре.

П. Кънев: Да се правим на сърдитковци няма никакъв смисъл.

В. Методиев: Ще се разсърдят страшно след доклада, прощавайте, г-н Велчев, ще се разсърдят страшно след доклада, който ще получат в началото на февруари по престъпност, борба с. . .

Водеща: Буквално няколко думи, г-н Велчев, защото наистина много напредваме.

М. Велчев: В отношенията ни с Брюксел винаги е имало и ще има приливи и отливи, но ето още една добра новина, която дойде от Брюксел преди два дни, когато Меглена Кунева беше избрана от едно издание за еврокомисар на годината, а от друго - за европеец на годината. Това са моменти, които ни карат да се гордеем, не с това, че тя е от НДСВ. . .

Водеща: Точно за това искам само след минута да ви попитам.

М. Велчев: . . .а с това, че сме българи и тя е българка.

Водеща: Само след минута да ви попитам, искам и за това. Преди това исках обаче да попитам как си говорите вдясно, върви ли обединението? Днес дори се заговори за обща парламентарна група или парламентарен съюз.

В. Методиев: Прави сте, като ми задавате този въпрос в момента, в който казвам, че трябва да има ново съгласие, абсолютно основателно.

Водеща: Затова и ви питам.

В. Методиев: Това, което е в момента като разговори между парламентарните група на опозицията, е за изграждането на такъв консултативен съвет, за да няма това разноговорене, с което безспорно пречим на процеса общия. И второ, има такава идея за парламентарен съюз на парламентарни групи, а не за обща парламентарна група.

Водеща: Кой ще влезе вътре?

В. Методиев: От страна на ДСБ ние искаме и разговаряме с опозиционните групи на всички партии.

Водеща: На абсолютно всички.

В. Методиев: Те са в момента пет.

Водеща: Парламентарно представени. А не парламентарно представени?

В. Методиев: Докъде ще стигнат тези разговори, дали някои ще поставят условия. . . в момента се гради опит за парламентарен съюз, няма как да стане с извънпарламентарни. . .

Водещ: Така. Това бъдещата предизборна коалиция ли е?

В. Методиев: Може да прерасне и в това, въпрос на разговори и на срещи.

Водеща: Какво може да обедини дясното - някаква идея, лидер, нещо, което да ви влече. . .

В. Методиев: Мисля, че това съгласие, мисля, че това съгласие.

Водеща: Това съгласие.

В. Методиев: Това съгласие, защото пълноправното ни европейско членство е най-важното нещо в момента, а не на приливи и отливи. . .

Водеща: Добре. Последен въпрос към всички ви. По едно и също време получихме от Брюксел безпрецедентно наказание, от друга страна едно голямо признание, за което спомена и г-н Велчев, г-жа Меглена Кунева стана европеец на годината. Какви изводи да си направим от това?

М. Велчев: Изводите са, че, поне за нас, че няма, да кажем, заговор срещу България, че когато ние не сме си свършили работата, както се очаква от нас, ще понесем съответните санкции щем, не щем.

Водеща: Добре.

М. Велчев: А когато се изявим с нещо наистина превъзходно, ще получим и признанието.

Водеща: Г-н Методиев?

В. Методиев: Изводът за мен е един. Г-жа Меглена Кунева не може да носи, няма как да носи отговорността за това, че българското управление няма доверие. НДСВ или ДПС. . .

М. Велчев: . . . да я натоварва с тази отговорност.

В. Методиев: Значи, тази радост някак си е прекомерна. НДСВ и ДПС споделят в момента отговорността за конфликта на БСП с Брюксел.

П. Кънев: Не бих казал, че има в момента конфликт с Брюксел. Аз по-скоро мога да кажа, че Брюксел наблюдава внимателно как работим и какво правим. Това, което правим с бюджета, мисля, че е една отговорна позиция на нашето правителство, защото всички кризи са полезни само за оцелелите, а ние в момента приемаме един бюджет с мерки по кризата, които помагат не само на българския бизнес, ние сме част от Европа, и не мисля, че Брюксел постъпва избирателно, като налага някои санкции към нас.

Водеща: По бюджет, който ни гарантира оцеляването, добре.

П. Кънев: Аз мисля, че бюджетът гарантира не само оцеляването. България е в добра икономическа ситуация в сравнение с всички останали.

Водеща: Добре. Благодаря ви много. Въпросите са много, но времето е ограничено. Този разговор със сигурност ще продължи. Благодаря за разговора, господа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев
08:57, 26.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Ваксината срещу коклюш е изчерпана във Велико Търново
Ваксината срещу коклюш е изчерпана във Велико Търново
08:45, 26.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Пренаселени ясли и детски градини във Варна
Пренаселени ясли и детски градини във Варна
08:33, 26.04.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Георг Георгиев: Отстраняването на Желязков е нескопосан опит за прикриване на същинските теми
Георг Георгиев: Отстраняването на Желязков е нескопосан опит за прикриване на същинските теми
08:27, 26.04.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Спряха инвалидната пенсия на мъж от Варна
Спряха инвалидната пенсия на мъж от Варна
08:16, 26.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Какви са щетите след мощната градушка, която удари Южна България
Какви са щетите след мощната градушка, която удари Южна България
07:44, 26.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Недоволство на земеделци заради забрана за паша в природен парк "Рила"
Недоволство на земеделци заради забрана за паша в природен парк "Рила"
07:26, 26.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите
Започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите
06:41, 26.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
На живо: Последно заседание на депутатите преди да излязат във ваканция
На живо: Последно заседание на депутатите преди да излязат във ваканция
06:28, 26.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш
06:19, 26.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Условия за слани в сутрешните часове
Условия за слани в сутрешните часове
05:55, 26.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Парламентарната комисия по културата и медиите прие на първо четене промените в Закона за хазарта
Парламентарната комисия по културата и медиите прие на първо четене промените в Закона за хазарта
23:15, 25.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Желю Желев за промяната в историята и политиката
Желю Желев за промяната в историята и политиката