13 браншови организации, сред които производители на плодове, зеленчуци и картофи, както и биопроизводители, настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Мотивите са, че министерството няма политика за управление на техния бранш, пренебрегва исканията им, което води до щети и фалити. Земеделците се готвят за протестни действия в понеделник.

Недоволните производители заявиха, че не могат да се разберат с Румен Порожанов, който заедно с екипа си показвал нежелание да работят заедно. Най-гневни са биопроизводителите, които протестираха наскоро срещу нова наредба, с която се въвеждат по-високи изисквания към тях и към фирмите, които ги сертифицират.

Милен Стоянов - Българска Асоциация "Биопродукти": Единственият вариант нещата да се оправят е да се премахне тази наредба и да се създаде нова или да се направи ремонт, но с наше участие - на всички, които сме заинтересовани.
Биопроизводители излязоха на протест и поискаха оставка на земеделския министър

Биопроизводители излязоха на протест и поискаха оставка на земеделския министър

Биопроизводители протестираха пред Министерството на земеделието. Те са недоволни от нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат мн...

От браншовата организация на производителите на плодове и зеленчуци заявиха, че едва оцеляват, и на практика страната ни от голям производител става вносител на плодове и зеленчуци.

Чавдар Маринов, Асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци: Искаме оставката на Порожанов, защото ако вървим така, до пет години българските плодове и зеленчуци ще изчезнат. И сега във веригите това, което се предлага, е турско, македонско и албанско. Няма политики, няма визии за управление. Секторът е на дъното.
Порожанов: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

Порожанов: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

Министър Румен Порожанов заяви, че не се притеснява от исканата оставка и че е в постоянни разговори с производителите на плодове и зеленчуци, както и...

Картофопроизводителите се оплакаха, че едва 1/3 от картофите на пазара у нас са българско производство, въпреки отличните условия, които имаме за тази култура.

Тодор Джиков - Национална Асоциация на картофопроизводителите: Ние сме наясно, че с оставка няма да решим проблема. Искаме сериозен диалог, искаме добра политика в сектор „Земеделие в планински и полупланински райони“.

Несъгласните с политиката на земеделското министерство ще протестират в понеделник.