НОВИНИ

13 години от трагедията в река Лим

Днес се навършват 13 години от жестоката трагедия в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов. Родители, близки и приятели и тази година почетоха паметта им на централните гробища в крайдунавския град, където беше отслужена заупокойна молитва. Децата загинаха на 4-ти април 2004 година при катастрофа край сръбското село Гостун, след като автобусът, с който пътуваха, падна през нощта във водите на река Лим.

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 04.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Тринадесет години по-късно 12-те Ангела от Лим не са забравени и продължават да живеят в сърцата на тези, които ги обичат.

Даниела Братова - майка на загинала Антония: „Животът е такъв, че свикваш да живееш с това нещо по някакъв начин, не че го забравяш, просто част от другото!"
Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян: „Болката, мъката си е в нас, научили сме се да живеем по някакъв начин. Намерили сме начин, в който да се утешаваме!"

Катастрофата стана на четвърти април 2004 година, след като свищовските деца се прибират от екскурзия в Дубровник. Във фаталната нощ на остър завой, автобусът, превозващ 34 ученици и 16 възрастни излиза от пътя и потъва в придошлите ледени води на р. Лим. За виновен е признат шофьорът - Илиян Измирлиев, който беше осъден на четири години лишаване от свобода.

Даниела Братова - майка на загинала Антония: „Аз нищо не бих му казала!"
Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян: „Той освен наказанието, което получи, той може би вече има и едно наказание, което е вътрешно в него. И това е едно наказание, което като ти влезе в душата и те яде и рано или късно ще осъзнаят грешката си!"

Трагедията стана причина, дванадесетте семейства да се обединят и да създадат благотворителната фондация „Ангели от Лим" в памет на своите деца. Родители успяха да променят и закона за ученическите екскурзии и нощните преходи бяха забранени.

Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян: „Това е едно от най-съществените неща. Аз се радвам, че тук толкова години има между нас хора, които навремето са ни помагали и сега пак ни помагат!"

Всяка година, на днешната дата, в памет на загиналите деца се отслужва и заупокойна молитва на мястото на катастрофата край р. Лим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без наказания за Харисън Форд, който приземи самолета си на грешна писта
Без наказания за Харисън Форд, който приземи самолета си на грешна писта
Започват проверки на строежите
Започват проверки на строежите