НОВИНИ

13 кандидати за главен архитект на София

13-те кандидати за главен архитект на София имаха възможност да представят днес публично концепциите си за управление. Позицията стана свободна след като досегашният главен архитект на столицата Петър Диков подаде оставка след 10 години работа на този пост. От Столична община обещаха пълна прозрачност при избора и за първи път днес дадоха възможност на граждани да отправят въпросите си към кандидатите.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:45, 29.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

15 минути имаше всеки от кандидатите, за да представи себе си и визията си за града. Двама от кандидатите обаче изобщо не дойдоха, един заяви, че няма да представя концепцията си, други двама си тръгнаха преди времето, определено за въпроси от граждани.

Деница Кюранова - Инициатива "Граждани за Зелена София"
Ще ви разочаровам, но няма такава, която да ме е грабнала.

Клиширани отговори и липса на конкретика - така може да обобщим впечатленията на публиката. Сред представените идеи от кандидатите бяха - пълна дигитализация на архитектурните проекти, всички паркове да бъдат свързани с велоринг, писмено общуване с гражданите, за да намалее корупцията, цялостна промяна на Направление "Архитектура и градоустройство", изготвяне на триизмерен проект на столицата.

Христо Илиев - Сдружение "Спаси София" - Инициативен комитет за устойчиво градско развитие
Нямаше кандидат, за който да кажем "Уау" - това трябва да е кандидатът. Почти всички бяха изключително слаби, говореха предимно за собствените си проекти, собствените си успехи и много малко за визията на София - как да изглежда, как да се развива.

Очакванията на гражданските сдружения са за прекратяване на досегашните порочни практики, за по-голяма откритост, решенията да не се взимат на тъмно, а с участието на неправителствени организации. Според "Спаси София" е нужна реформа на архитектурния отдел, още преди избирането на главния архитект.

Христо Илиев - Сдружение "Спаси София" - Инициативен комитет за устойчиво градско развитие
Да има една водоравна структура, а не вертикална както е сега - главният архитект е отговорен за всичко - той задава, той проектира, той едва ли не контролира целия процес, трябва да има някакво разделение, и да бъдат включени повече участници в този процес.

13-членно жури ще избере новия главен архитект на София до края на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха прегазилия дете в Стара Загора
Задържаха прегазилия дете в Стара Загора
Пристигна палестинската комисия, която ще разследва смъртта на Зайед
Пристигна палестинската комисия, която ще разследва смъртта на Зайед