НОВИНИ

12 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”

12 компании подадоха документи за участие в проекта АЕЦ Белене. Единствената държава, която иска да купува ток от бъдещета централа, е Северна Македония. Това обявиха от министерството на енергетиката.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:44, 20.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Компаниите са имали три опции да кандидатстват за строежа на АЕЦ "Белене" - като стратегически инвеститор, като миноритарен собственик и като компания, която ще купува ток от бъдещата централа.

7 компании са подали заявка за стратегически инвеститор:

"ИПК и УП" - регистрирана в Козлодуй, "Росатом" от Русия, Корейска хидроатомна корпорация, Китайската ядрена корпорация, "Бектром", Консорциум "Електроцентрала Белене 2019", който е регистриран в България, Българският консорциум "АЕЦ Белене".

Кандидати за доставчик на оборудване са френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" .

Кандидати за изкупуване на ток от Белене са "Юръпиън трейд Енерджи България" , "Гранд Енерджи Дистрибюшън", "Атоменергоремонт" и Република Северна Македония.

Всяка една от офертите ще бъде оценена от Комисия към Министерството на енергетиката. Тя се оглавява от изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен. Комисията ще разполага с 90 дни, за да направи т.нар. къса листа на кандидатите, с които ще се преговаря по-нататък.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Всяка една стъпка в рамките на тази процедура за реализация на проекта АЕЦ Белене ще бъде съгласувана и съответно одобрявана от българския парламент. Смятам, че и Българският енергиен холдинг и Министерство на енергетиката и Националната електрическа компания разполагат с експерти и с необходимия капацитет, който да направи съпоставка на това, което се изисква в процедурата и това, което са представили кандидатите.
;

Единственият представител на дружество, който присъства на обявлението днес, е от регистрираната в Козлодуй компания "ИПК и УП".

Ето какво каза той пред камерата на БНТ:

Петро Безпалчук, представител на "ИПК и УП": От август 2008 г участвам в проекта. По принцип работих за руснаците от "Атомстройекспорт" като главен технолог в тукашното представителство и участвах в проекта като обикновен инженер. Познавам проекта от началото. Според редът, по който се провежда сега процедурата е напълно отворен, нормален , открит и напълно демократичен.

Крайният срок за избор на инвеститор е 22 май 2020 г. Срокът обаче не е задължителен, подчерта енергийният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон предлага алтернативи за предпазния механизъм за ирландската граница
Лондон предлага алтернативи за предпазния механизъм за ирландската граница
Борисов: Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток
Борисов: Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток