Премиерът Бойко Борисов и новият земеделски министър Десислава Танева се срещнаха с тютюнопроизводители. Пред тях казаха, че над 1,3 млн. лв. са изплатените суми досега на тютюнопроизводители по схемата de minimis за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години.

Министър Танева съобщи, че от Държавен фонд Земеделие са отпуснати 3,2 млн. лв. помощ на тютюнопроизводителите, които не са получили парите си от фалиралите фирми-изкупвачи. Тя подчерта, че това е единствената и първата по рода си помощ, която държавата отпуска на производители.

Десислава Танева, министър на земеделието: Със сигурност трябва да сте убедени, че това е специално разбиране към вас за трудното земеделие и дейност, която сте правили. Да няма друга такава помощ плащана досега. От близо 808 заявления близо 350 са изплатени, което към момента не е платено е с обратна информация за допълнения към документите, които трябва да се дадат и да приключи плащането.

Пред тютюнопроизводителите премиерът Бойко Борисов обясни, че след първата им среща преди месец с тях в Престой, е бил атакуван от политическите опоненти за отпусната държавна помощ. Той смята, че земеделците заслужават да получат парите си, защото са ги изработили.

Бойко Борисов, министър-председател: Приемам, че в тази зала има членове на всички партии, така че с тези пари подпомагаме предизборната кампания на всички партии, да не могат да ни атакуват и да говорят глупости. Хората, които работят са на всички партии. Нито са мои, нито на ДПС, нито на БСП, нито на който било.

Малка част от производителите няма да могат да получат обезщетения, защото са изгубили документите. Министър Танева обясни, че в тази ситуация държавата не може да помогне.

Министър Танева увери, че до юни всички тютюнопроизводителите ще си получат парите.

Борисов пое ангажимент да се изплатят дължимите суми на тютюнопроизводителите

Борисов пое ангажимент да се изплатят дължимите суми на тютюнопроизводителите

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент правителството да изплати на тютюнопроизводителите от Североизточна България дължимите близо 2 милиона лева от...