НОВИНИ

1,3 млн. лв. са изплатени досега на тютюнопроизводители по схемата de minimis

Премиерът Бойко Борисов и новият земеделски министър Десислава Танева се срещнаха с тютюнопроизводители. Пред тях казаха, че над 1,3 млн. лв. са изплатените суми досега на тютюнопроизводители по схемата de minimis за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
20:16, 17.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Министър Танева съобщи, че от Държавен фонд Земеделие са отпуснати 3,2 млн. лв. помощ на тютюнопроизводителите, които не са получили парите си от фалиралите фирми-изкупвачи. Тя подчерта, че това е единствената и първата по рода си помощ, която държавата отпуска на производители.

Десислава Танева, министър на земеделието: Със сигурност трябва да сте убедени, че това е специално разбиране към вас за трудното земеделие и дейност, която сте правили. Да няма друга такава помощ плащана досега. От близо 808 заявления близо 350 са изплатени, което към момента не е платено е с обратна информация за допълнения към документите, които трябва да се дадат и да приключи плащането.

Пред тютюнопроизводителите премиерът Бойко Борисов обясни, че след първата им среща преди месец с тях в Престой, е бил атакуван от политическите опоненти за отпусната държавна помощ. Той смята, че земеделците заслужават да получат парите си, защото са ги изработили.

Бойко Борисов, министър-председател: Приемам, че в тази зала има членове на всички партии, така че с тези пари подпомагаме предизборната кампания на всички партии, да не могат да ни атакуват и да говорят глупости. Хората, които работят са на всички партии. Нито са мои, нито на ДПС, нито на БСП, нито на който било.

Малка част от производителите няма да могат да получат обезщетения, защото са изгубили документите. Министър Танева обясни, че в тази ситуация държавата не може да помогне.

Министър Танева увери, че до юни всички тютюнопроизводителите ще си получат парите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Премиерът Борисов коментира срещите при президента за нов главен прокурор
Премиерът Борисов коментира срещите при президента за нов главен прокурор
През 2020 г: Вдигат с 10% заплатите в бюджетния сектор, “Хемус” стига до Плевен
През 2020 г: Вдигат с 10% заплатите в бюджетния сектор, “Хемус” стига до Плевен