НОВИНИ

1,3 млн. лв са похарчени за чумата по дребните преживни животни

1,3 млн. лв. са похарчени до момента в борбата със заболяването чума по дребните преживни животни в Югоизточна България. Това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Забраната за превоз на живи животни и продукти от тях в страната вече е премахната и дори е договорен износ на овце за Турция и Египет. Затруднения обаче възникват при сделки с трети страни, тъй като при тях България все още е в списъка с това заболяване заради проблемите със стадото в Болярово.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
23:18, 23.01.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Европейската комисия ни подкрепи и от 9 януари у нас отпадна забраната овчи и кози продукти от Странджа да се продават на територията на страната. За да изнасяме обаче тези продукти и извън Евросъюза трябва да са минали 6 месеца от ликвидиране и на последното огнище на зараза.

Ветеринарите сочат за такова фермата на Ана Петрова в Болярово, където стопаните и до днес не допускат унищожаването по хуманен начин на около 200 овце и заведоха дело срещу заповедта на Дамян Илиев за евтаназиране на стадото.

Днес в съда в Ямбол, още преди да започне заседанието по това дело, защитата поиска отвод на съдебния състав заради „пристрастност и невъзможност да бъдат вземани правилни решения“.

;

Искането беше прието и делото ще се гледа от друг състав от Административния съд в Ямбол. В същото време пред Агенцията по храните защитници на животните твърдяха, че във фермата няма болни овце. Протест имаше и пред фермата в Болярово.

д-р Паско Пасков, ветеринарен лекар: Чума по дребните преживни животни в Странджа няма.
Тихомир Томов: Три парламентарни групи в момента имат цялата документация и чакаме помощ от тях. Надяваме се, че ще има честни депутати, които да застанат тук с нас.
;

Отговорът на Агенцията по безопасност на храните:

д-р Дамян Илиев - изп. директор на БАБХ: Ние имаме доказан вирус там.Доказано е от референтна лаборатория и ако не бяхме възпрени да си свършим работата,сега почти щяха да са изтекли тези 6 месеца и косвените санкции за всички трябва вече да са приключили.

От Агенцията предупредиха, че опасността от поява на нови случаи на чума по дребните преживни животни не е отминала и трябва да се спазват правилата за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Ердоган обсъдиха „Турски поток“ и ситуацията в Сирия
Путин и Ердоган обсъдиха „Турски поток“ и ситуацията в Сирия
Сблъсъци във Венецуела след опита за сваляне на Николас Мадуро
Сблъсъци във Венецуела след опита за сваляне на Николас Мадуро