НОВИНИ

1/3 населението на Западните Балкани е емигрирало

Близо 6 милиона души в западния балкански регион в момента живеят в чужбина. Това е 1/3 от населението на Западните Балкани, съобщи президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:40, 02.05.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света
населението западните балкани емигрирало

Според него независимо, че те изплащат значителни суми по родните си места, техните таланти се използват от други страни.

Паричните преводи не оказват значително въздействие върху развитието на страните, тъй кат ограничават и желанието за работа на онези, които са останали „у дома“.

Анализите на ЕБВР показват, че балканските държави все по-често са напускани от висококвалифицирани кадри, отколкото от служители със средни знания и умения.

Президентът на ЕБВР каза още, че миграцията на квалифицирани работници има отрицателно въздействие върху производителността, но негативен ефект на растежа може да оказва и отклоняването на нискоквалифицирана работна сила.

Сума Чакрабарти, президент на ЕБВР: Емиграцията, особено на млади обучени кадри, е сериозен проблем за Западните Балкани. Тя е мотивирана от разликата в доходите в сравнение със страните от Европа. Но на миграцията влияе и недоволството от вътрешните политически и икономически условия.

Според Чакрабарти решаването на проблема с миграцията ще е много трудно, защото не става въпрос само за повишаване на равнището на доходите, но и за създаването на по-добри условия на живот на местно и национално ниво.

Сума Чакрабарти, президент на ЕБВР: Това предполага по-добро функциониране на обществените институции, които трябва да служат на хората, вместо да усложняват живота им. Трябва също да се предлагат и висококвалифицирани здравни грижи и образование, но и съдебна система, в рамките на която съдебните процеси ще бъдат справедливи и няма да продължават с години.

Президентът на ЕБВР подчерта пред Сръбското радио и телевизия, че промените ще изискват и достъп до качествено водоснабдяване, както и услуги за пречистване на отпадъчните води и добро качество на въздуха.

"Това трябва да бъде приоритет за действащите в сферата на икономическата политика, както са приоритет и по-добрите пътища и железопътен транспорт“, посочи президентът на ЕБВР, Чакрабарти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият филм на Тарантино е включен във филмовата програма на фестивала в Кан
Новият филм на Тарантино е включен във филмовата програма на фестивала в Кан
Двама души пострадаха при катастрофа с автобус на градския транспорт в Русе
Двама души пострадаха при катастрофа с автобус на градския транспорт в Русе