НОВИНИ

13 убити и над 50 ранени в атентата в Кайсери

Турската армия съобщи, че 13 турски военнослужещи са убити в атентата в град Кайсери в централната част на страната, предадоха световните агенции. Ранените са най-малко 55.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:24, 17.12.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Валията на окръг Кайсери потвърди, че нападението е било извършено с кола бомба, която се е взривила край автобус, превозващ военнослужещи.

Автобусът бил спрял на червен светофар близо до кампуса на университета Ерджийес, когато колата се приближила до него и се взривила, съобщи телевизия НТВ.

По последни данни във взривения автобус е имало основно военнослужещи от подразделение на специалните сили към местен гарнизон, които са били в дневен отпуск и са отивали в центъра на град Кайсери. Според военни източници има вероятност при атентата да са пострадали и цивилни, посочва Ройтерс.

Възможно е да има още жертви. Болниците са задръстени от ранени, някои от които са в тежко състояние. Търси се спешно кръв за пострадалите. Министерството на вътрешните работи съобщи, че 12 от настанените в болница са в интензивно отделение,а 6 са в критично състояние.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак също потвърди, че става дума за атентат срещу автобус с военни в отпуск, извършен с кола бомба.

Той каза, че атаката наподобява на двойния атентат в Истанбул, извършен преди седмица, в който загинаха 44 души и бяха ранени над 150. Тогава отговорност за нападението пое кюрдска групировка, припомня Франс прес.

Турският премиер Бинали Йълдъръм, който днес трябваше да замине за Кайсери, отложи пътуването заради атентата и събра министерския съвет на спешно заседание, предаде за БТА Нахиде Дениз.

Кабинетът на турския премиер призова медиите да се въздържат от информации за атентата, които могат да причинят "страх в обществото, паника и безредие, които могат да послужат за целите на терористичните организации", предаде Асошиейтед прес.

Кюрдските бунтовници и преди това са нападали автобуси с военни. Министърът на отбраната съобщи в Туитър, че Турция ще удвои усилията си в борбата с бунтовниците.

"Ще се борим с тези страхливци с национална мобилизация", каза той, без да съобщи повече подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От орлов поглед: Операцията по оттеглянето на цистерните от Хитрино (ВИДЕО)
От орлов поглед: Операцията по оттеглянето на цистерните от Хитрино (ВИДЕО)
Стачки в британската авиация може да объркат коледните планове на много хора
Стачки в британската авиация може да объркат коледните планове на много хора