Висшият адвокатски съвет отбеляза 130-годишнитата от приемането на първия закон за адвокатите в България. На тържествена церемония в Народния театър бяха отличени юристи от цялата страна за принос в развитието на адвокатурата. На церемонията присъства и държавният глава Румен Радев. Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Негов автор е тогавашният министър на правосъдието д-р Константин Стоилов.

В приветствието си президентът Румен Радев призова за утвърждаване на правото не като буква, а като дух на закона, работещо в интерес на справедливостта на гражданите. Радев призова да се спазва принципа на почтеност и отчетност в адвокатската професия.

Румен Радев, президент на Република България: В днешното сложно време, в което законността е поставена на изпитание, все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаването на закона, на справедливостта и отстояването на правата.

По време на церемонията председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че предстои да бъде довършен актуализираният проект за промени в закона за адвокатурата, синхронизиран с европейското законодателство.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: Адвокатурата, както и цялото българско общество, преминават през труден и дълъг период на развитие за това повече отвсякога е необходимо да работим за утвърждаване на върховенството на правото и на престижа и доверието в българската адвокатура.

На церемонията в Народния театър бяха отличени адвокати от цялата страна. Голямата награда за изключителен принос за развитието на професията и защитата на правата на гражданите получи адвокат Траян Марковски.

Траян Марковски, адвокат: За мен колеги е изключителна чест да бъда носител на тази награда, но аз съм дълбоко убеден, че тази чест би прилягала на всеки един намиращ се в тази зала.

Наградата се връчва за втора поредна година.