За мнозина в България и по света не е необходимо да се обяснява кой е Борис Георгиев. Защото той е един от световноизвестните художници - портретисти от първата половина на миналия век. На 130 години от рождението му беше посветена вечер в Софийския университет, организирана от клуб "Приятели на Индия".

Името му гръмва по света след изложбата в Берлин, която през 20-те години му организира лично великият Алберт Айнщайн. Рисува ѝ него и дъщеря му. Единствен той рисува Махатма Ганди - "Великата душа", нобелистът Рабиндранат Тагор, по чиято покана отива в Индия и потъва в тайнствата на тази земя. А Тагор заради него идва в България през 1926 г.. Неспокойната му и търсеща душа обикаля света в името на Доброто.

Наричат го художник на духа, мост между Изтока и Запада. На тази тема е посветена научната конференция във Варна на 26 и 27 октомври, която събира наш и световен изследователски елит. Самият той е роден във Варна. Не случайно на Деня на будителите 1 ноември 1888 г. И се подписва под картините си, пръснати по целия свят - "Борис Георгиев ДиВарна" - по подобие на Леонардо да Винчи.