НОВИНИ

Централната гара в София стана на 130 години

Преди 130 години на първи август на Централната гара в София пристига първия влак - небезизвестният "Ориент експрес". Така е открита Централната гара. Въпреки че старата гара вече не съществува годишнината от създаването й беше чествана празнично днес.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:25, 01.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Софийската централна гара е открита десет години след освобождението на България на същото място, на което се намира и сега.

Иван Гогев, Национална компания "Железопътна инфраструктура": Когато говорим за централната гара би трябвало да припомним, че тя е част от първия голям международен проект, реализиран от освободена България.

Три години преди откриването на Централната гара във Виена се състои среща на четирите - Австро-Унгария, Сърбия, България и Османската империя и се взима решение за изграждане на международен релсов път - връзка на Европа с Ориента. Частта, която трябва да построи нашата страна, е от Цариброд през София до Вакарел. Така и става.

На първи август 1888 г. е открита първата международна линия, именно по нея пристига и първият международен влак от Лондон и Париж, небезиствестният "Ориент Експрес".

Тогава в края на 19 век са плащали специален перонен билет само за да се полюбуват на обстановката на гарата - старата сграда вече не съществува, била е издържана в ренесансов стил.

Иван Гогев, Национална компания "Железопътна инфраструктура": И сигурно с копнеж са изпращали потеглящите влакове, в чиито купета да попаднат е било мечта за мнозина по това време.

Старата сграда на гарата е разрушена окончателно през 1974 г. Няколко месеца по-късно на 6 септември е открита новата гара, която работи и до днес. За последно тя е модернизирана в края на 2016 г.

Иван Гогев, Национална компания "Железопътна инфраструктура": Ренесансът на нашият железопътен транспорт наистина предстои, но това ще се случи, в това съм дълбоко убеден.

В чест на годишнината на Централна гара, днес в най-голямата чакалня служители и пътници се хванаха на общо хоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 3000 незаконни постройки ще бъдат съборени след пожарите в Атика
Над 3000 незаконни постройки ще бъдат съборени след пожарите в Атика
Огнеборци спасиха 17-годишно момиче, попаднало във воден капан в река Арда
Огнеборци спасиха 17-годишно момиче, попаднало във воден капан в река Арда