НОВИНИ

1300 души бяха задържани при протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция продължиха до късно през нощта.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:05, 09.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Най-упоритите протестиращи остнаха по улиците на Париж до късно през нощта. А на вандалските прояви полицията отговори с незабавни арести. Не се размина без употребата на палки, сълзотворен газ и водни оръдия. В началото недоволството на хората беше срещу повишаванае на акцизите на горивата, сега „жълтите жилетки“ искат ново правителство:

Преди всичко това е мирна демонстрация. Ние искаме да продължим мирно. Искаме смяна на властта - за това сме съгласни. Повечето хора искат ново правителство. Тези не ги искаме повече. Вече няма доверие, невъзможно е!

И ако в началото исканията им бяха хаотични, то сега са по-конкретни - повече пари за работещите, което да повиши покупателната им способност и стандарта им на живот. Според официалните данни общо във вчерашните протести са участвали общо 125 000 души, от които 10 000 в Париж. На пресконференция след основните шествия вътрешният министър благодари на близо 90-е хиляди полицаи, които се включиха в опазването на обществения ред.

;

А премиерът Едуар Филип призова за единство.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Сега трябва да възстановим националното единство чрез диалог, чрез работа, всички заедно. Президентът скоро ще произнесе реч. Негово задължение е да предложи мерки, които ще спомогнат за този диалог. И надявам се ще позволят на нацията да се обедини и да се справим заедно със сегашните предизвикателства и онези, които ни очакват през следващите години.

След бурната нощ, Париж се връща към нормалния си ритъм. Улиците се почистват, а магазините по Шанз-Елизе отварят врати.

„Сега е моментът президентът Макрон да предложи на протестиращите идеи, които ще удовлетворят очакванията им“, коментират анализатори. Въпросът е обаче, дали Франция може да си го позволи икономически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споразумението за миграцията може да доведе до правителствена криза в Белгия
Споразумението за миграцията може да доведе до правителствена криза в Белгия
​Китай поиска от Канада да освободи задържаната финансова директорка на Хуауей
​Китай поиска от Канада да освободи задържаната финансова директорка на "Хуауей"