НОВИНИ

Над 100 души са заразени с коронавируса в Италия

Заразените с китайския коронвирус в Италия вече са над 100. Властите затварят учебни заведения, отменят спортни събития, както и карнавални шествия. Все още не е ясно откъде е тръгнала заразата. Въпреки наложената карантина на две северни области, Италия засега не смята да спира действито на шенгенското споразумение за свободно придвижване.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:59, 23.02.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Градчета в Северна Италия изглеждат обезлюдени след наложената карантина заради разрастването на заразените с китайския коронавирус в Ломбардия, Венето, Емилия Романя и Пиемонт.

В Ломбардия, където е финасовата столица Милано, прекратиха учебните занятия, спряха футболни мачове и религиозните служби, затвориха музеи и библиотеки.

Джузепе Сала - кмет на Милано: Ще предложа на областния управител на Ломбардия да разшири предпазните мерки за целия район на Милано. Това е само предпазна мярка, не искаме да създадем паника.

Джорджо Армани провежда дефилето си без публика и клиенти, а други дизайнери направо отмениха представянето си. В Милано тече седмица на модата с коктейли и приеми, която събира 25 000 професионалисти в бранша от целия свят. Хората в града се стичат за маски в аптеките.

Стефано Ромел - аптекар в Милано: До 11 часа минаха 60 души за маски и те свършиха, чакаме дали ще дойдат нови.

В Казалпустерленго, който е под каранатина, хората трябваше да чакат извън супермаркет, за да се избегне хаос в магазина.

Властите на Венето също готвят пакет мерки.

Като начало те отмениха последните два дни от венецианския карнавал и спортните съзтезания.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Чудя се защо има толкова много случаи в Италия. Правим всичко възможно от самото начало. Сред западните страни ние сме с най-строги и прецизни мерки.

Конте увери, че засега Рим няма да спира действието на шенгенското споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас
Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас
МВнР: Препоръки към българите, пребиваващи и пътуващи до Италия и Китай
МВнР: Препоръки към българите, пребиваващи и пътуващи до Италия и Китай