НОВИНИ

Отзвук на призива на Джоли в България

Невероятен отзвук и в България получи призива на Анджелина Джоли към всички жени, да потърсят информация за случаи на наследствен рак на гърдата. Актрисата смая света с признанието, че е отстранила млечните си жлези, заради високия риск да се разболее от рак.В България подобни случаи са единични. Причината за това, оказва се, че не могат да се получат абсолютно достоверни резултати, че някой е носител на гените, които носят 90 процента риск от развитие на рак на гърдата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:46, 15.05.2013
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Анджелина носи същият ген, виновен за смъртта на майка й. Подобна участ, за съжаление, споделят милиони жени по света. 15 до 20 процента от болните от рак на гърдата носят ген, който са унаследили от родителите си.

Мария Чернева - Оправдано ли е това решение на Анжелина Джоли?
доц. Иван Гавраилов - нач. на токакална клиника, СБАЛО - Според мен да. И то научно обосновано.

Преди 20 години учените откриват на 13 и 17-а хромозома 2 мутации пряко отговорни за развитието на рак на гъдата. БРАК1 и 2. Наличието на една от тях означава неимоверен висок риск за развитие на заболяването.

доц. Иван Гаврилов, началник на Торакална клиника, СБАЛ по Онкология - При Анджелина Джоли има 87 процента риск от такъв карцином и 50 процента за развитие на рак на яйчниците. Точно на базата на унаследената мутация на BRAC 1.

Още повече - в следващото поколение ракъте много по-агресивен. Развива се по-бързо и по-рано. Затова при доказано носителство след детеродна възраст лекарите препоръчват или профилактика с лекарства, или отстраняване на гърдите и яйчниците. Макар и крайна, хирургичната процедура драстично намалява риска до 5 процента. Въпреки това у нас единици се решават на такава процедура.


доц. Иван Гаврилов - Проблемът е в това да се докаже необходимостта от такова действие.

Оказва се, че в двата БРАК гена има 19 хиляди мутации, но само 300 са фатални. За да се определят точно е необходима статистическа обработка на огромен брой случаи. А Европа сега не разполага с лаборатории, които да дават точни резултати.

д-р Борис Петров, ръководител на лаборатория по клинична патология - В Европа, в най-добрите лаборатории, в Германия да речем, се докладват такива варианти с несигурно значение с 20 до 35 процента. Това прави Европа малко по-предпазлива относно препоръките към пациентите как да бъдат лекувани.

Не така стоят нещата в Америка. В случаят със Анджелина Джоли е един от хилядите. Предпоставка за достоверен резултат.

д-р Борис Петров - Над милион пациенти са изследвани в Америка от една институция и тя носи пълната отговорност. До момента тя не е докладвала фалшиво положителен резултат. Така че в Америка са по-смели по отношение на препоръките

И решението на Анджелина е трудно, но на базата на абсолютно сигурен резултат.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отзвук на призива на Джоли в България
Отзвук на призива на Джоли в България
Мюзикъл по Куин в София
Мюзикъл по Куин в София