НОВИНИ

135 години Висше военноморско училище "Никола Вапцаров"

Ръководството и възпитаниците на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров" от Варна днес се пренесоха в родния град на поета - Банско, за да честват 135 години от създаването на учебното заведение. От ръководството на учебното заведение казаха, че имат идея заедно с общината в курортния град да превърнат в традиция честванията по повод рождението на Вапцаров и празника на военноморското училище.

bnt avatar logo
от И. Николова
19:25, 10.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Честванията днес започнаха с парадно шествие, което премина през центъра на Банско и стигна до родната къща на поета Вапцаров, където бяха поднесени венци и цветя.

Контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили на Република България: Няма по-добър поет, който да е възпял значението на моряшката професия, където романтиката извира единствено и само през това, че призванието е осъзнато да бъдеш далече от родината си и да изпълняваш своя дълг.

От ръководството на учебното заведение казаха, че с всяка изминала година се увеличава броят, както на българските курсанти, така и на чужденците. Заради добрата подготовка, която получават у нас масово идат да обучават и гръцки студенти.

Комодор професор доктор на военните науки Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Вапцаров": Нашето училище се утвърди като един изключително важен и престижен център за морска квалификация.
Главен Старшина Виктор Каров: Романтиката към морето и любовта към родината, за това реших да се отдам на военната професия.

Броят на военните курсанти, които се обучават в училището е ограничен в зависимост от потребностите на военноморските сили. В момента военните курсанти са около 100. Като в замяна на безплатното обучение, което получават трябва да служат 10 години след завършването си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пряко от Русе: Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино
Пряко от Русе: Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино
Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино?
Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино?