НОВИНИ

138 години Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Националната библиотека 'Св. св. Кирил и Методий' отбелязва своята 138 годишнина. Сменила името и местоположението си неколкократно, тя остава най-стария престижен културен институт у нас.

Мина Петрова
от Мина Петрова
21:33, 09.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още
138 години национална библиотека кирил методий

Идеята за народна библиотека е предложена за първи път през 1878 година от софийския учител и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов. Той предлага да се учреди „публична библиотека, нужна за развитието на София в културно и образователно отношение". Народната библиотека получава своето първо здание през 1900 година на ул. 'Раковски'. След бомбардировките, тя е разрушена и през 1953 година е тържествено открита новата сграда. На 11.08.1994 година Народната библиотека е обявена за културен институт с национално значение. Такава е ролята й и днес.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ: "България има с какво да се гордее, защото към настоящия момент, колекциите на Националната библиотека надхвърлят 8 милиона документа."

В ход е проект за дигитализиране на целия фонд на библиотеката.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ: "Надявам се през следващата година ще успеем с общи усилия да създадем една дигитална платформа или дигитален списък, казано по друг начин, на дигиталните ресурси, които притежава не само Националната библиотека, но и на големите библиотеки в страната."

Доцент доктор Красимира Александрова е убедена, че младите хора винаги ще се обръщат към книгите и библиотеките, заради магията, която носят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов в Панорама: Има натиск от партньорите ни
Владислав Горанов в "Панорама": Има натиск от партньорите ни
Катаджиите ще патрулират с принтери. Дебнат за стари длъжници
Катаджиите ще патрулират с принтери. Дебнат за стари длъжници