НОВИНИ

139 души са загинали при силното земетресение в Мексико

Най-малко 139 души са загинали при земетресението, което снощи разтърси Мексико с магнитуд 7,1 по Рихтер. Най-засегнати са столицата Мексико и щатите Морелос и Пуебла. Епицентърът на труса е бил на 123 км югоизточно от столицата Мексико, на 51 км дълбочина. Това е второ силно земетресение в страната за последния месец. Само преди седмици над 90 души загинаха след трус от 8,1 по Рихтер.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:34, 20.09.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
139 души загинали силното земетресение мексико

Земетресение 7,1 разтърси Мексико. Броят на жертвите, които към момента са почти 140, вероятно ще расте. Само в столицата срутените сгради са десетки, сред които и училище. Почти 4 милиона домакинства са останали без електричество в резултат на земния трус. Летището в столицата Мексико е затворено.

Спасителни екипи издирват оцелели сред разрушенията, съобщи президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: Изпратихме спешна помощ в столицата Мексико и щатите Пуебла и Морелос след земетресение с магнитуд 7,1 с епицентър Морелос и Пуебла. Ние сме тук в столицата, за да помагаме на пострадалите. Членове на моя кабинет се присъединиха към спасителните операции. На разположение са медицински центрове, обществените болници са отворени. Има заповед при необходимост да се включи армията и флотата в координация с местните власти. Работи се по възстановяване на електричеството. Може би има надежда да открием оцелели. Имаме информация за 38 рухнали сгради, повечето жилищни. Други сгради са частично засегнати и хората не могат да останат там. Следете информациите и инструкциите на граждански защита.

В спасителните операции се включиха и много граждани.

Жител на столицата Мексико: Това е нашата помощ - събираме вода, храна, лекарства за хората от тази рухнала сграда тук.

Кметът на Мексико Мигел Анхел Мансера съобщи, че 44 сгради са силно повредени или разрушени и в някои са избухнали пожари. Това е второ мощно земетресение в страната след труса с магнитуд 8,1 по-рано този месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Мария взе жертви в Гваделупа
Ураганът "Мария" взе жертви в Гваделупа
В кадър: Вкусът на Китай разкрива съвършения баланс на храната
"В кадър": "Вкусът на Китай" разкрива съвършения баланс на храната