НОВИНИ

14 бебета се родиха с помощта на общинската ин витро програма

170 000 лева от бюджета на Варна за 2017-а година са предвидени за общинската ин витро програма. Сумата обяви кметът Иван Портних на среща с представители на фондация “Искам бебе” и майки с деца, родени благодарение на програмата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Вилиана Иванова
18:20, 22.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Общинската ин витро програма започна през 2008 година, Варна е една от първите общини в страната, протегнали ръка на семействата с репродуктивни проблеми. След кратко прекъсване преди три години беше възстановена, оттогава е помогнала за появата на 14 бебета, а раждането на още 5 предстои.

Във време, в което се очаква тази година у нас да се родят едва 50 хиляди деца, всяка помощ е от огромно значение, заяви координаторът на “Искам бебе” Валентина Иванова. Може би това обяснява и сериозния принос в програмата и на още една фондация - “Българска памет”. Доказателство, че и парите, и усилията си заслужават, са щастливите майки на здравите бебета.

Веселина Георгиева
“Това е Георги – 7 години чакано бебе. Два пъти ни финансираха Община Варна, тъй като едната ин витро процедура завърши с аборт, той е от втори опит. И така… това е нашето щастие.”
Наталия Маринова
“Това е Зорница, това е Дарин. Те са родени на 3 юли 2016 година… Много е хубаво чувството. Прекрасно е. Трудничко е, много е трудно, но е много хубаво.”

Кметът Иван Портних връчи на семействата знак “Споделено щастие” и на свой ред получи такъв от фондация “Искам бебе”. Всяка пета жена в Европа се сблъсква с трудности при забременяване, сочи статистиката. В България семействата с репродуктивни проблеми са 150 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществено обсъждане и протест за съдбата на Виетнамските общежития в София
Обществено обсъждане и протест за съдбата на Виетнамските общежития в София
МВР издирва избягал мъж от пловдивския затвор
МВР издирва избягал мъж от пловдивския затвор