14 души от Централния софийски затвор са предложени за наказание след бягството на двамата рецидивисти миналата седмица. Това стана ясно, след като от Министерството на правосъдието обявиха окончателните резултати от направената проверка.

Въпреки проверката няма отговор как е внесено оръжието и имало ли е вътрешен човек, който е помогнал на двамата затворници да избягат. Днес зам.-министърът на правосъдието заяви,че същестуват единствено догадки и може никога да не стане ясно всъщност как е организирано бягството. Заключението на доклада показва, че основна вина имат неопитни надзиратели. Гледани са записи от охранителните камери. Разпитани са затворници, както и служители на затвора.

Стана ясно, че надзиратели всъщност са подценили Пелов и Колев въпреки многократните сигнали на психолозите, че те са изключително опасни, хитри и комбинативни. Двамата са наблюдавали кои са слабите звена в охраната на затвора.

До 2 месеца трябва да стане ясно каква ще бъде съдбата на надзиратели. Най-тежкото наказание, което могат да получат, е дисциплинарно уволнение.

© АРХИВ
Николай Проданов- зам.-министър на правосъдието: Проверката е установила пропуски от страна на длъжностните лица - най-вече не е направен обиск и претърсване на багаж. Има и слабости от организационен характер. Проверката не е установила как в затвора е внесено оръжието.
Ивайло Йорданов-ръководител на Комисия по разследване на случая: Проверката установи , че някои от служителите при тази ситуация са се изплашили.Това е нормално при насочено оръжие. Късмет е , че нямаме ранен или пострадал служител по- тежко.