НОВИНИ

14 души са заразени със Зика в Съединените щати

Броят на заразените с вируса Зика в Съединените щати достигна 14, след като преди седмица бе съобщено за четири потвърдени случая. Според властите, всички заразени са били ухапани от комари в един и същи район в Маями.

души заразени зика съединените щати
bnt avatar logo
от БНТ
07:19, 02.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Предишните регистрирани случаи на Зика в Съединените щати бяха предимно при хора, заразили се при пътуване до Латинска Америка, която е огнище на болестта или полов контакт. Новите казуси обаче бележат промяна и здравните власти предупредиха, че болестта може да се разпространи, ако заразени комари са достигнали Съединените щати.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръча на бременните жени да избягват квартал Уинууд в Маями, заради опасения че там може вирусът да се разпространи. Преди няколко дни американски учени обявиха, че са готови с потенциална ваксина срещу болестта и през следващите няколко седмици ще преминат към началния етап на изпитания.

За първи път вирусът е идентифициран през 1947 година в Уганда. Неговите клинични симптоми са висока температура, треска, главоболие, болки в ставите и гърба, кожен обрив, бърза умора. Учените смятат, че вирусът предизвиква различни аномалии в развитието на плода при бременност. Като най-сериозната от тях с определя микроцефалията - значително намаляване на размера на черепа, което води до деменция, проблеми със зрението и слуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариано Рахой започна преговори за съставяне на правителството
Мариано Рахой започна преговори за съставяне на правителството
Математици се завърнаха от Индия с пет медала
Математици се завърнаха от Индия с пет медала