Историята все още не се е произнесла за въпроса защо и кой избра 14 февруари за професионален празник на археолозите. Съществуват сериозни подозрения, че през призмата на любовта и виното могат да се обяснят голяма част от находките на археолозите. Междувременно за 13-та година на този ден археолозите представят най-интересните находки от последния археологически сезон, който определят като най-натовареният от 20 години насам.

Не е първият образец на инкрустирана керамика от късната бронзова епоха, но пък статуетката от село Балей със сигурност е най-ранното иконографско сведение за женска носия.

Камен Бояджиев - куратор на изложбата, НАИМ: Да речем ранна тракийска носия, т.е. говорим за времето, в което имаме най-ранни писмени данни за траките и когато за пърли път Омир споменава именно за тракийската конница на цар Резус.

Малко по-късни са находките от село Орлово, Хасковско. Там археолозите с изненада се натъкват на малък модел на пещ. Въпреки че миниатюрни модели на масички и съдове са характерни за неолитните селища.

Камен Бояджиев - куратор на изложбата, НАИМ: Възможно е част от тях да са били дори и детски играчки или модели, които пресъздават бита на хората.

От праисторията край Стамболийски излизат и тези лица, върху ритуални съдове. Непознати до сега, още търсят своето обяснение. Богатият на история сезон археолозите отчитат като резултат от спасителните разкопки по строежа на газопровода "Балкански поток" и автомагистрала "Хемус". Отбелязват ги като територия извоювана от иманярите.

Доц. Христо Попов - директор на НАИМ, БАН: Особено в района на Видин, Враца, Плевен, Ловеч, в района на Дунав по лимеса големите римски обекти, които бяха години наред вандалски унищожавани от иманярите и нямаше сила и продължава да няма сила, до някъде, която да се пребори с това изключително грозно явление.

Изложбата представя и други загадки - като цилиндричния съд от римско време, заподозрян да е кошер, а също бронзовата статуетка на първите заселници, основали Аполония и възстановената материя от плащеницата в гроба от Калиакра, на аристократ от династията на Палеолозите.