НОВИНИ

140 години от Априлското въстание - гордост и за село Баня

Годишнината от Априлската епопея дава повод за гордост и празник и на жителите на село Баня край Панагюрище. Родом от там е Поп Груйо - дясната ръка на Бенковски. Там всяка година в края на април жителите и гостите на селото се обличат в автентични дрехи и с оръжия възраждат спомена за героизма на борците за свобода.

Милена Кирова
от Милена Кирова оператор: Станислав Ангелов
14:53, 29.04.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

- Този пистолет се казва ,,Гасер". Австрийски пистолет е, но го произвеждат и черногорци, - разказва Петко Младенов. - Даже има една легенда, че младеж на 16 години няма ли такъв пистолет не може да се ожени в Черна гора тогава. Това е рядко оръжие било по това време по нашите земи, но го е имало. Другото оръжие, което най-често е ползвано е хайдушкия пищов. Това е преднопълнещо оръжие, капсулно оръжие, защото има същото кремъчно, което е още по-трудно за обслужване. С такова оръжие са се опитвали да свалят султана нашите прадеди. По същия начин са и пушките, които ползваме - има мечкарски шишенета, има пушки-бойлии. Заклинателят на оборищенци (участниците в събранието на Оборище) - това е Поп Груйо от село Баня. Той е дясната ръка на Бенковски. Значи, той е стожерът на въстанието, защото ако не е бил той вероятността за въстанието е била малка. Той е успявал да помирява двете страни, защото по Записките на Захари Стоянов Бенковски е казал, че с учени глави въстание не се прави и затова попът е бил баланса между учените и войводите.

Може да се говори много относно тукашните войводи. Една интересна подробност, която малко хора знаят е, че Бенковски е имал доста добро военно образование и той е знаел, че няма да спечели въстанието, но искали да покажат на Европа, че има такъв народ - български. Даже в неговата автобиография пише, че той е бил охрана на персийския шейх. И е полиглот - говорил е 6 езика. Значи бил е интелигентен човек, знаел е за какво става на въпрос, но е нямало просто какво да се направи друго.

Другото много интересно за нашия район тука е, че ние сме войнагарски селища тука. Поради това е станало и въстанието, защото войнагарските селища турците не са имали право да нощуват, те не са имали право да нощуват в това село и на Чавдар Войвода знаменосеца също е от нашето село.

Чувствам се като българин, като родолюбец, защото като гледаме телевизия, вестници, радио, значи българското започва да изчезва. Значи управниците трябва да си стъпят на мястото иначе....

А на въпроса значи, има с какво да се гордеем, Петко Младенов допълва:

- О, разбира се, това са 1300 годишна история, а преди това - траки. Всички, които са тука в селото са участвали малко или много за въстанието и затова винаги съм се гордял, че съм от тоя край. Средна гора среден път няма, нали знаете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия с нови ограничения за бежанците
Белгия с нови ограничения за бежанците
Хеликоптер падна западно от бреговете на Норвегия (СНИМКИ)
Хеликоптер падна западно от бреговете на Норвегия (СНИМКИ)