НОВИНИ

140 години от Априлското въстание - Оборище

Априлското въстание - в предавания на БНТ.По повод 140 години от Априлското въстание от 20 април до 1 май публикуваме тук предавания, които през годините Българската национална телевизия е посвещавала на Априлската епопея.Вижте тук документалния филм: Оборище, Първо, Българско, Велико!...

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 21.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Филмът е за събранието на Оборище и е заснет през 1996 година. Сценарист е Атанас Атанасов, оператор - Иван Цонев. Режисьор е Стефан Алтъпармаков.

Старши научният сътрудник Христо Йонков посочва, че основните социални групи в Оборищенското събрание са били представители на интелигенцията, на селяните, на занаятчиите и на търговците... От интелигенцията са били 17 души, от които 12 души са били учители, 4 свещеници и един лекар. От селяните са били представени 19 души - това от 78 души. Занаятчиите са 13 души а търговците са 29 души.

Ст.н.с Христо Йонков: Какво се оказа? Оборищенци не са млади, без семейства, нали, обикновено младите хора са ентусиазирани, екзалтирани, бил казал. Отговарят само за собствената си, дето се казва, за собствената си глава. А са били улегнали хора. И се оказва, че средната им възраст е 38 години. Всичките представители на Оборище са били грамотни хора. И не само, че са били грамотни хора, ами са били доста, за своето време, образовани! Какво е материалното положение на оборищенци? Оказва се, че оборищенци са в сравнително добро материално положение. Значи, тези хора във въстанието са могли да рискуват много повече отколкото тези, които нямат нищо...

26 % от участниците в събранието на Оборище са били заможни, дори богати. 69 % са със средно материално положение и 4 процента са били бедните.

Вижте още:

Въстанието - прологът

Апостолите

Кървавият жътвар

Невероятният Каблешков

Княгинята

Умирам честит

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото ръководство на Фонда за лечение на деца се събира днес
Новото ръководство на Фонда за лечение на деца се събира днес
Пролетно почистване в Благоевград
Пролетно почистване в Благоевград