НОВИНИ

140 години от Априлското въстание: Реликвите на Цанко Дюстабанов

За първи път Регионалният исторически музей в Габрово представя непоказвани досега експонати и реликви на войводата Цанко Дюстабанов.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева, Ивайло Петров
13:40, 29.04.2016
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Легендарният войвода Цанко Дюстабанов е роден на 13 май 1843 година в богато габровско семейство. Твърде млад обаче останал без баща и веднага след завършване на образованието си поел грижите за цялото семейство.

Даниела Цонева, уредник в историческия музей в Габрово: По занятие той е джелепчия и откупвач на данъци.. Бил е изключително добър ученик, след приключване на габровското училище, той продължава да се занимава с обучение по френски, италиански, гръцки, турски, самостоятелно без учител изучава и руски език. През 1875 година той е избран за училищен настоятел и става член на Окръжния съд в Габрово!

Първоначално Цанко Дюстабанов не бил съгласен да се вдига въстание, но впоследствие решил да участва в подготовката, тъй като искал българите да привлекат вниманието на Русия и Европа за своето освобождение.

Даниела Цонева, уредник в историческия музей в Габрово: Цанко Дюстабанов се включва в Априлското въстание много късно.. На 30 април вече той е утвърден за войвода на габровската чета, известно е, че габровското въстание всъщност е майско. На първи май то е обявено в Габрово, но самия войвода Цанко Дюстабанов се решава да не води действия, за да може да бъде съхранено благоденствието и целостта на града, а да се изнесе бойния път на четата във въстаналите вече севлиевски села!“

Сраженията продължават от 5 до 11 май на територията на севлиевските села Батошево, Кръвеник и Ново село. В тях се включват над 200 души от региона.

Даниела Цонева, уредник в историческия музей в Габрово: Последното сражение на габровската чета е на 11 май, изключително студен, мразовит ден, в местността Рани бунар под връх Маргидик. Взема се решение всеки да поеме в определена посока, накъдето всеки реши да се спасява. Последни, които придружават Цанко Дюстабанов са писарят на габровската чета Георги Бучаров и четника Христо Матсков. До 16 май те се лутат из Балкана. Достигат до едно габровско село Бойновци, където Цанко Дюстабанов решава да намери помощ при свой познат!
;

Местни хора от селото обаче издават Цанко Дюстабанов и месец по-късно той е обесен в Търново. 140 години след Априлското въстание, за неговият героичен подвиг напомня тази изложба в родния му град.

Даниела Цонева, уредник в историческия музей в Габрово: Това е една камерна изложба, която РИМ-Габрово прави за първи път, посветена на живота и дейността на войводата Цанко Дюстабанов и неговата гибел. Показали сме всичко, което съхраняваме като снимки, като книги, като документи..Неговият череп въз основа, на който се прави възстановка на неговия образ в последните му дни преди гибелта. Показваме за първи път и единствения писмен документ, който носи собственоръчния подпис на Цанко Дюстабанов!

Неговият подвиг не забравят и габровци. Улица и училище носят името Цанко Дюстабанов, а през 1966 година в центъра на града се издига и паметник.

Илияна Кожухарова, жител на Габрово: Цанко Дюстабанов е родом от Габрово и ръководи чета по време на Априлското въстание, която е осветена горе на габровския манастир. Всеки българин трябва да се гордее с Априлското въстание, защото това е епогеят на българската национална борба и доказва наистина, че сме народ!
Светла Колева, жител на Габрово: Цанко Дюстабанов по принцип е един от първите възрожденци, които са допринесли доста за града, така че наистина трябва да се почитат тези хора!

В Севлиево ще бъде открита изложба на 11 май с реликви и документи от великотърновския и габровския регион по повод годишнината от Априлското въстание

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блясъкът на огромен кръст на православен манастир край Никозия
Блясъкът на огромен кръст на православен манастир край Никозия
На Разпети петък в Хасково и Русе (ГАЛЕРИЯ)
На Разпети петък в Хасково и Русе (ГАЛЕРИЯ)