НОВИНИ

140 години Военноморски сили в България

Военноморските ни сили празнуват своята 140-годишнина. Честванията започнаха с научна конференция и изложба. За първи път пред столичната публика бяха представени малко известни, но ценни документи, картини и предмети от ежедневието на военните, свързали живота си с морето.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:48, 09.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Историята, днешния ден и бъдещето пред Военноморските сили бяха сред темите на конференцията. Участниците подчертаха важната роля на флота за националната сигурност.

Ген. Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в НС: Имаме флот с едни достойни хора, имаме Военноморски сили, които наистина служат на родината, служат на България.
Вицеадмирал Емил Ефтимов - зам.-началник на отбраната: Човешкият фактор винаги е стоял на вниманието на ръководството на ВМС. Днес знаем в какви условия живеем и прави чест на командването на ВМС за активната работа за възпитанието и изграждането на кадри.

Изложбата с ценни експонати символично качи на борда на флотската история гостите на Военноисторическия музей.

Доц. Соня Пенкова - директор на Националния Военноисторически музей: Много флотски униформи, флотско оръжие, много предмети от вътрешността на много морски съдове, които днес не съществуват, любопитни истории, пленени флагове на чужди кораби - много са нещата, които нашите посетители ще могат да видят.

Изложбата ще остане отворена до края на юни, а кулминацията на честванията ще бъде през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Дариткова: Ние показваме модел на поведение, което е морално
Даниела Дариткова: Ние показваме модел на поведение, което е морално
Гърция ще изпрати робот на Луната през 2022 г.
Гърция ще изпрати робот на Луната през 2022 г.