НОВИНИ

​140 млрд. долара годишно отиват в сивия сектор при залози на спортни събития

140 млрд. долара годишно потъват в сивия сектор при залози върху спортни събития в световен мащаб. Голяма част от тях се използват за манипулиране на резултати, подкупи на играчи, треньори, съдии. Втори ден във Варна представители на страните членки на ЕС, Интерпол, Европол и домакините от министерството на младежта и спорта дискутират как да бъдат решени проблемите.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
18:10, 24.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Основното желание е санкциите да станат по сурови, днес основна тема беше обмяната на опит между страните участници в срещата. Пипалата на октопода достигат дори детско-юношеските спортни прояви. Във футболния съюз периодично се появяват сигнали за уредени мачове, но тази година има съмнения, че е само един - във втора футболна лига.

;
Серджо Д'Орси - Център за борба с организираната престъпност към Европол: Футболът е най-популярният спорт в целия свят и именно това предопределя създаването на толкова големи пазари за залози, които имат огромна роля в манипулирането на срещи, но тенисът навлиза в тази неприятна графа много сериозно. Най-вече заради факта, че не е отборен спорт и от двете страни на мрежата има само по един тенисист, което прави много по-лесно манипулирането на крайния изход на даден двубой.

Павел Колев - зам.-изпълнителен директор на БФС: Далеч съм от мисълта да кажа, че сме си свършили работата, в никакъв случай. Може би сме положили едно добро начало, работи се активно по този въпрос. Има още много работа да се свърши, това е истината. Тя засяга не само България, а и цяла Европа. Мисля, че и целия свят. За съжаление, проблемът с уреждането на мачове е сериозен, не само във футбола, а и в други спортове, както предполагам вече сте разбрали. Лостовете на една спортна федерация да се пребори с това явление са доста ограничени, да не кажа никакви.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон в САЩ: Дипломация и стил
Еманюел Макрон в САЩ: Дипломация и стил
Проверяват камиони и автобуси в цялата страна
Проверяват камиони и автобуси в цялата страна