Правото на самостоятелно съществуване на страната ни идва след дълги битки и невероятна саможертва на българските опълченци и руските, румънските и финландските войници. Едно от най-емоционалните места, превърнало се в символ на Свободата и заредено с много патриотизъм на 3-ти март, е историческият връх Шипка.

За цената на свободата и преклонението: Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Шипка, Казанлък

Паметта не се изтрива с времето. Не я отнасят ветровете на върха. Тя се пази като съкровище. Споменът, заветът - повтарят ги всички, които тръгват нагоре по земята, пропита с кръвта на героите.

Трети март на Шипка е почит и благодарност изразени, когато всички запеят като един българския химн. На върха ти си един от всички българи и там просто скланяш глава.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Нека да бъдем сплотени, единни и да се противопоставяме на всичко, което ще навреди на България. Нека да бъдем горди българи, да пазим националното, защото ние сме част от обединена Европа, но винаги националното, историята и всичко това, което го имаме като богатство, историческо богатство да ни събира и да ни чертае пътя напред.

Сега на Шипка отново е тихо. Мъглата пак обгръща паметника, но ехото от вика на свободните продължава и ще продължава да се носи през времето.

Въпреки лошото време стотици българи се изкачиха на връх Шипка

Въпреки лошото време стотици българи се изкачиха на връх Шипка

Правото на самостоятелно съществуване на нашата страна идва след дълги битки и невероятна саможертва на българските опълченци и руските, румънските и...