НОВИНИ

143 деца мигранти са записани в българските училища през миналата учебна година

През миналата учебна година в българските училища са били обхванати 143 деца мигранти, като 113 от тях са завършили много успешно образователния етап, а 24 деца са били записани в детските градини. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева на конференцията "Обучението на децата на мигрантите - проблеми, перспективи, решения".

143 деца мигранти записани българските училища миналата учебна година
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 17.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Непридружените деца мигранти, без родители, у нас към февруари 2017 г. са 972, каза Такева и отбеляза, че това са данни от Държавната агенция за бежанците. Общият брой на потърсилите официално закрила в България през август 2017 г. е 2633-има, от тях 827 са до 17-годишна възраст и подлежат да бъдат обхванати от образователната ни система, съобщи председателят на СБУ.

Такева уточни, че най-много са непълнолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия. Тя каза, че търсейки информация в последните часове за днешната конференция, е попаднала на данни, че в сравнение с миналата година се е завишил броят на непридружените деца мигранти, които са регистрирани в България. Затова очакваме допълнителни данни от ДАБ, за да знаем как да ги интегрираме в образователната ни система, след като преминат през задължителния престой в бежанските центрове, заяви председателят на СБУ.

От СБУ сме направили предложение престоят на децата мигранти в бежанските центрове да бъде намален от шест на четири месеца, за да може той да бъде съобразен с началото на учебната година или на учебния срок, каза Янка Такева. По думите ѝ "родителите на децата мигранти с единия си крак са в България, а с другия са в Германия, и затова на тези деца им е трудно да научат българския език". Тези деца искат да научат повече немски и английски език, отколкото български, защото родителите им не искат да останат в България, коментира Такева.

Тя съобщи, че от СБУ са подготвили методическо помагало за работа с децата мигранти и "Наръчник за мигранти", които да са в помощ на учителите за интеграцията в образованието на тези деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел няма да търпи иранско присъствие в Сирия
Израел няма да търпи иранско присъствие в Сирия
Ердоган пристигна на посещение в Полша
Ердоган пристигна на посещение в Полша