НОВИНИ

143 проекта за нови учебници се борят за одобрението на МОН

Стартира процедурата по оценяване на предложенията за учебници на първи и пети клас. Внесени са 143 проекта от 27 издателства. За първокласниците вариантите са 58, а за учениците в пети клас - 85. Всички тези учебници обаче ще влязат в сила не от тази, а от следващата учебна година, с изключение на спорния учебник по История и цивилизация за пети клас, който ще се използва още от 15 септември.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:48, 10.08.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още
143 проекта учебници борят одобрението мон

Съответствие с учебната програма и съдържанието на учебниците са водещият критерий при оценяването на проектите. Има обаче и ред други показатели, които трябва да се спазят.

;
Грета Ганчева, Дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието": Трябва да има определено изискване по отношение на графичния дизайн, по отношение на полиграфическото изпълнение, на много неща трябва да отговаря един учебник, за да може да каже като цяло оценителната комисия, че този учебник може да бъде използван за обучението на учениците за съответния клас.
;

Оценяването ще премине през два етапа. Първо, комисия, определена от министъра на образованието, ще разгледа предложените проекти. А след това те ще бъдат подложени на втора оценка, която се прави от всички учители, преподаващи по тези учебни предмети. Така ще стане ясно дали учебникът е приложим и в практиката.

;

Срокът за оценяване на предложените проекти е не по-дълъг от 6 месеца. Както вече стана ясно, учениците в първи и пети клас ще влязат в класните стаи с нови учебни програми, но ще учат по старите учебници. Единствената новост е за този по история. В момента той за втори път се преглежда от учителите. Оценката им трябва да стане ясна до края на август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия готвят законови промени за затягане на антитерористичните мерки
В Германия готвят законови промени за затягане на антитерористичните мерки
Провален камък - природен феномен в село Петрово
Провален камък - природен феномен в село Петрово