НОВИНИ

Емил Рашев: Ще протестират ли полицаите?

Председателят на полицейския синдикат Емил Рашев каза в студиото на "Денят започва", че според него средна заплата в системата на МВР от 1000 лева би била нормална. Той поясни обаче, че одобрява диференцираното заплащане. Рашев казa още, че протестът не е политически и служителите на МВР имат доверие в ръководството.

емил рашев протестират полицаите
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 10.12.2008
Чете се за: 08:44 мин.
У нас

Председателят на полицейския синдикат Емил Рашев каза в студиото на "Денят започва", че според него средна заплата в системата на МВР от 1000 лева би била нормална. Той поясни обаче, че одобрява диференцираното заплащане. Рашев казa още, че протестът не е политически и служителите на МВР имат доверие в ръководството.

Ето какво още каза Емил Рашев - президент на Националния полицейски синдикат: "В никакъв случай обществеността не трябва да смята, че това напрежение е породено само и единствено от искане за по-големи заплати. В последната една година Министерството на вътрешните работи беше непрекъснато под прицел на цялото общество. Имаше многобройни скандали, които касаеха представители на ръководството на МВР и доведоха до оставката на ексминистър Петков. Всичко това се отрази и на самочувствието на служителите на МВР. Почти всяка година се приема нов закон и всеки уж е съвършен. Но този действително предизвика една сериозна реформа. Такава реформа не е правена години наред. И отново се основава на чужд опит, въпреки че ние чествахме тази година 129 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Вече нямаме национална полиция, въведоха се генерални дирекции, т.е напрежението се предаде в средния ръководен състав. Други трудещи се категории, които до скоро бяха част от МВР, получават много по-големи заплати, например Охраната на съдебната власт. Служителите от малките поделения казват - добре, разбираме, че служителите на МВР в столицата са много по-натоварени, но това би могло да се реши чрез увеличаване на щата. И това, което е най-обидно, ние отдавна вече не се сравняваме с колегите от Западна Европа, както беше преди години. Достатъчно е сега да се сравняваме със съседните държави, примерно с Румъния. Но до скоро казвахме, че ни е обидно да се сравняваме с Румъния".

На въпроса дали политическите сили използват тази демотивираност и напрежение в средите на МВР Емил Рашев отговори, че политическите сили са достатъчно отговорни и не би следвало да се заиграват с Министерството на вътрешните работи. „Слушах много внимателно изявленията на лидерите на ГЕРБ и не смятам, че те ни подстрекават към недоволство", поясни лидерът на националния полицейски синдикат.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Марин Маринов: Почва "голямото пушене" пред МВР или може би в МВР. Може би така можем образно да обобщим, да онагледим това, което от вчера се случва - информациите, коментарите по повод на намеренията за изразяване на недоволство на служители от МВР от това, че няма да получат 13-а заплата. Поне такива бяха предварителните анонси. В студиото сме с лидера на Националния полицейски синдикат Емил Рашев. Добро утро, господин Рашев.
Емил Рашев: Добро утро.


Водещ: Вие пушите ли?
Емил Рашев: Пуша, да.


Водещ: Пушите. А ще „пушите" ли в събота?
Емил Рашев: Лично аз нямам намерение да пуша и смятам, че до пушене няма да се стигне в събота, тъй като ако сме нормална държава, би трябвало в тези дни, които остават до събота, да имаме ускорен социален диалог и за всички тези въпроси, за които не се изискват особени финансови средства, биха могли да намерят своето решение.


Водещ: Средства? Става въпрос за 13-а заплата.


Емил Рашев: Ами, това отпуши напрежението сред служителите на министерството, тъй като, дори ние не я наричаме 13-а заплата, а коледно-новогодишна добавка. В последните години такава се получаваше и тя никога не е била равна на една от останалите 12 заплати, но все пак нещо за Коледа. В момента, в който се получи тази информация, напрежението ескалира, но то не е свързано само със заплащането и в никакъв случай нашата общественост не трябва да смята, че напрежението е породено само и единствено от искания за по-големи заплати.


Водещ: А от какво е породено напрежението?

Емил Рашев: Ами, вижте, в последната една година, и ми е трудно вече и да кажа през какъв период, Министерството на вътрешните работи беше непрекъснато под прицела на цялото общество. Имаше многобройни скандали, които касаеха представители на ръководството на МВР и доведоха до оставката вече на ексминистър Петков. Всичко това се отрази на самочувствието на служителите на Министерството на вътрешните работи, тъй като ние наричаме себе си „ние" в системата на МВР и другите отвън. Много държим на авторитета на тази система и всичко това, което протича като процес и много болезнено се изживява. На следващ етап се прие поредния нов Закон за МВР, почти всяка година или се приема закон за МВР нов, или се прави ремонт в съществуващия и всеки уж е съвършен, но този действително предизвика една сериозна реформа. Такава реформа не е правена години наред и отново се основава на чужд опит, въпреки че ние чествахме тази година 129 години, а догодина - 130 години от Министерството на вътрешните работи.

Водещ: Т.е. неяснотата, несигурността, непрекъснатите промени ви притесняват, демотивират.

Емил Рашев: Ами, да, вече нямаме и Национална полиция, въведоха се генерални дирекции, т.е. този път бяха засегнати и средният ешелон в МВР и ако до преди години говорехме за напрежение сред изпълнителския състав, това напрежение в момента се предава и в средния ръководен състав.

Водещ: Всичко това нагнетява ситуацията, създава напрежение сред служителите, така ви разбирам.

Емил Рашев: Ами, разбира се, тъй като приемането непрекъснато на нова нормативна база, нов закон, който поражда правилник за приложение на този закон, в резултат на което отново нови щатни таблици се въвеждат. Освен това се въведе диференцираното заплащане, което, разбира се, може да се мотивира и може би така трябва да бъде, но не беше достатъчно обяснено на редовия служител, т.е. сравнението с други категории трудещи се, които доскоро бяха част от МВР и това, че те получават много по-големи заплати...

Водещ: ДАНС, дознатели...

Емил Рашев: Да, охрана на съдебната власт, дознателите, диференцираното заплащане в четирите големи града на България.
Водещ: Това оправдано ли е - сравнението, според вас?
Емил Рашев: Да, но не бе достатъчно обяснено на останалите хора, тъй като, че това е единственият начин да си решат проблема. Служителите от малките поделения казват: добре, действително ние разбираме, че в столицата примерно служителите на МВР са много по-натоварени, но това би могло да се реши чрез увеличаване на щата, просто да бъдат назначени повече хора.

Водещ: Т.е. справедливо е да се искат по-високи заплати - това, което фигурира в интернет форумите, справедливи са сравненията с други структури.

Емил Рашев: Ами, при всички случаи, и това, което е най-обидно, ние отдавна вече не се сравняваме с колегите от Западна Европа, както беше преди години, достатъчно е сега да се сравняваме със съседните държави, примерно, с Румъния. Ние доскоро казвахме, че ни е обидно да се сравняваме с Румъния и че...

Водещ: Какво показва сравнението с Румъния?

Емил Рашев: ...дори искахме да се разделим двете държави, че Румъния ни спъва.

Водещ: Във вашата област какво показва сравнението с Румъния? Ниво на заплати...

Емил Рашев: Ами, Румъния направиха, интересното е, че и двете държави по едно и също време станахме членове на Европейския съюз - на 1 януари 2007, направихме коренно различни реформи, но така или иначе стандартът на живот в Румъния е много по-висок и колегите получават много по-високи заплати. Те ни изпревариха.

Водещ: Добре, вие сте лидер на синдикат - Национален полицейски синдикат. Ако трябва да се преговаря за заплати, за възнаграждения, колко е справедливата заплата, която трябва да получават служителите?
Емил Рашев: Справедливата заплата никога не е била, не е възможната заплата. Трябва да се съобразим и с икономическото положение на държавата, разбира се.

Водещ: Да, реалната за тези условия.

Емил Рашев: Разбира се, никой не е очаквал тази световна финансова криза, че ще се зададе и все още нямаме дори обяснение до каква степен ще ни засегне, но примерно...

Водещ: Добре, колко при тези условия в България?

Емил Рашев: Но примерно 1000 лева би била нормалната заплата, която да получават служителите, които са в това министерство.

Водещ: 1000 лева основна заплата, отделно добавки.

Емил Рашев: Техните отговорности са много по-сериозни. Трудно ми е да говорим... Точно така, добавки и в момента се получават, но не това е начина. Това са може би някакви недостатъци от предишната система - да получаваме ниска заплата, а съответно добавки, примерно, порцион за храна, вещево доволствие и някакви други възможности и социални придобивки, които не са част от заплатата.

Водещ: Т.е. това да отпадне - тези добавки, а заплатата да стане 1000 лева.
Емил Рашев: Примерно 1000 лева или около 1000 лева...

Водещ: Средна около 1000 лева.

Емил Рашев: Защо ми е трудно да кажа точно? Защото МВР в момента е най-голямото министерство в България и примерно, то е много интересно - то съчетава служители с най-различни функции. Това е министерство, което има дори и авиация, има и флот. Едни са съответно задълженията... Обикновено като кажем Министерство на вътрешните работи, сещаме се за редовия служител на МВР, т.е. за униформения полицай, който виждаме на улицата или за катаджията.

Водещ: Т.е. не е оправдано, така ли, раздут е щата? Това разбирам от това, което казвате, или?

Емил Рашев: Не, трябва да се прецизира натовареността на хората и да се прецизира действително заплащането. Аз съм за диференцирано, но обяснено диференцирано заплащане. Но ако говорим за средна заплата, действително 1000 лева някъде би била нормалната заплата.

Водещ: 1000 лева средна заплата според вас е нормална в МВР.

Емил Рашев: Да.

Водещ: Използват ли политически сили недоволството, напрежението, тази демотивираност, за която говорите?
Емил Рашев: Според мене политическите сили не използват и те са достатъчно отговорни именно бидейки политически сили, да знаят, че не би следвало да се заиграват с МВР.

Водещ: ГЕРБ подстрекава ли служителите на МВР?

Емил Рашев: Не смятам. Слушах много внимателно изявленията на лидерите на ГЕРБ и не смятам, че те ни подстрекават към това.
Водещ: Т.е. това е лъжа - че ГЕРБ подстрекава служителите на МВР към недоволство.

Емил Рашев: Просто аз не бих използвал думата „лъжа", но наистина не отговаря на истината.

Водещ: Е, ако не е вярно, значи е неистина.

Емил Рашев: Напрежението съществува.

Водещ: Аз цитирам вътрешния министър, обаче, Михаил Миков, който казва: „ГЕРБ подстрекава. Упорито се прокрадва тезата за недоволство на служителите на МВР, нагнетява се напрежение и се прави опит за използване на една система за собствена политическа платформа". Това прави ГЕРБ.

Емил Рашев: Напрежението не е от вчера, но сега трябваше за това напрежение един политик публично да направи изказване, за да обърнат внимание просто на това, което става в МВР. Системата сама по себе си е малко затворена и служителите са подложени на различни ограничения, включително свободно не могат да се изказват пред медии, а това трябва да става с една сложна система чрез разрешение от пресцентъра на министерството и т.н. Така че поставяйки тези хора под похлупак не означава, че няма напрежение.

Водещ: Знам, че вие сте поставил една, така, поредица от искания, свързани с вашата работа.

Емил Рашев: Около 20 искания.

Водещ: Срещнахте ли взаимност, някакво обещания за напредък от страна на ръководството?

Емил Рашев: Очаквам в оставащите дни до събота, ако въобще събота е някакъв сакрален ден, освен 14-и...

Водещ: Стана май сакрален.

Емил Рашев: ...диалогът да се развива много по-, съответно ускорен ход да получи. Иначе, в МВР е създаден Съвет за социално партньорство и неговото заседание е във вторник, т.е. вторникът, който предстои.

Водещ: След „пушенето", след „голямото пушене".

Емил Рашев: След въпросното „пушене". Аз съм поискал от ръководството на министерството да се свика много по-рано и много по-ускорено.

Водещ: Един чисто технологичен въпрос да ви питам. Говорихме си тука с колегите. Ако се стигне до „пушене" на хора, които, все пак някои може би ще са с униформи, ако стигнат да "пушат", независимо каква бройка - 50, 100, 1000, не знам. Все пак това е градинката пред Министерството на вътрешните работи, под прозорците на министъра.

Емил Рашев: Да, обществено място, могат да пушат, имат право, не подлежат на никакви санкции.

Водещ: Така, абсолютно. Кой ще охранява тази проява?

Емил Рашев: Точно това ме притеснява и това трябва да притеснява всички граждани в тази държава. Просто какво е нивото на синдикатите. Никой не обръща внимание на синдикатите, включително както в национален мащаб, така и от ръководството на МВР и хората започват да се самоорганизират, въпреки синдикатите, да се разграничават от синдикатите и това е опасно.

Водещ: Кой ще охранява този протест, това „пушене"?

Емил Рашев: Не, пушенето само по себе си не е нищо опасно. Всеки може да пуши, където иска.

Водещ: Ама 1000 униформени пушат... Не се ли налага някакъв план за действие?

Емил Рашев: Това, което ме притеснява, е, че няма формулирани искания. В тези 1000 човека, които ще се съберат на едно място, всеки има различни искания и сигурно различни виждания за решаването на нещата. Към подобни прояви винаги се присъединяват и много граждани, обикновено дежурно и хора с психическо отклонение съответно се присъединяват.

Водещ: Трябва си охрана, като ви слушам, трябва си охрана на такова присъствие на много хора.

Емил Рашев: Съответно идват и журналисти, а ние мълчим като паметници, което е грозно. Според мене този начин на протест е съответно от миналия век. Аз мисля, че вече би трябвало да забравим тези форми протест и трябва да говорим.

Водещ: Павлин Димитров обаче каза, че мястото му е там. Вие казвате: няма да пуша в събота, но Павлин Димитров, генералният комисар на МВР, казва: „Мястото ми е там".

Емил Рашев: Благодаря на господин Павлин Димитров, много добре се познаваме и то от години. Той е изразил своята съпричастност, тъй като той се чувства част от изпълнителския състав и живота му е минал в МВР, но той е висшата професионална фигура в МВР и ние разчитаме на него не да пуши заедно с нас, а да участва в решаването на проблемите.

Водещ: Той твърди, че ги е поставял пред министъра, обсъждани са в кабинета му, но...

Емил Рашев: Слушайки изявите на господин Миков, той каза, че няма никакъв проблем съответно и той да изпуши една цигара. Може да доведе и петте си заместника, може да мине и премиерът да изпуши една цигара и в крайна сметка е много интересно...

Водещ: Голямо пушене за радост на продавачите на цигари.

Емил Рашев: Действително.

Водещ: Ами, трябва да приключваме. Ще я следим тази тема. Имате ли доверие в това ръководство на МВР, вашият синдикат?

Емил Рашев: Ние винаги вярваме в ръководството на МВР. По принцип министъра на вътрешните работи е като майката и бащата в семейството.

Водещ: До последно вярвате.

Емил Рашев: Да, вярват и вярват на всяка една дума и много внимателно следят изявленията на министъра на вътрешните работи.

Водещ: Т.е. доверието не сте го свалили от това ръководство на МВР, вашият синдикат, говоря като председател на синдикат в случая.

Емил Рашев: Ами, не сме и разчитаме, и се радваме, че получиха гражданственост нашите проблеми, но смятам и следното нещо: че за да успее един протест, трябва действително обществеността да бъде спечелена на наша страна, да бъде обяснено какво искаме, а не само големите заплати и без подкрепата на широката общественост успех няма да има.

Водещ: Ако не се изпълнят исканията, след това организирани протести ще има ли - след Нова година примерно?

Емил Рашев: Ами, ще бъде обсъдено, то съответно както във всяка една демократична организация, има структури, на които трябва да се вземе становището, но аз не виждам нищо лошо да се организират подобни протести. В съседните държави това е почти ежедневна практика и не съм съгласен с това, че ако действително ние протестираме, правителството ще падне за два часа, както четох някакви коментари.

Водещ: Може би зависи колко ще е гъст „пушекът", господин Рашев.

Емил Рашев: Да, може би.
Водещ: Добре. Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
18:46, 26.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
18:18, 26.04.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
18:00, 26.04.2024
Чете се за: 07:52 мин.
И тази година броим врабчетата в страната
И тази година броим врабчетата в страната
17:47, 26.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"
Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"
17:25, 26.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Туристическият бранш по Северното Черноморие е готов да посрещне летния сезон
Туристическият бранш по Северното Черноморие е готов да посрещне летния сезон
16:21, 26.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Ясни са датите за матурите по желание на дванайсетокласниците
Ясни са датите за матурите по желание на дванайсетокласниците
15:18, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Отново отложиха делото за кметските избори в София
Отново отложиха делото за кметските избори в София
15:01, 26.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
БНТ представя документален филм за големия Коста Цонев
БНТ представя документален филм за големия Коста Цонев
14:41, 26.04.2024
Чете се за: 00:25 мин.
40% от учениците са пушили цигари и употребявали алкохол
40% от учениците са пушили цигари и употребявали алкохол
14:30, 26.04.2024
Чете се за: 06:15 мин.
БНТ кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, за подписване на споразумение
БНТ кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, за подписване на споразумение
14:29, 26.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Всеки пети у нас живее под линията на бедност
Всеки пети у нас живее под линията на бедност
14:24, 26.04.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: ГЕРБ не е провокирала полицията към протестни действия
Бойко Борисов: ГЕРБ не е провокирала полицията към протестни действия
Костов: ДПС да върнe мандата
Костов: ДПС да върнe мандата