НОВИНИ

Изкуство за незрящи

Произведения на известни художници и скулптори ще станат видими за незрящи в новата изложбена зала "Докосни галерията" в "Квадрат 500". Това ще стане благодарение на съвместен проект на Фондация "Графия" и Националната галерия.

bnt avatar logo
от Калоян Лулчев
09:15, 12.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още
изкуство незрящи

Досега визуалното изкуство беше недостъпно за незрящите в България, но изложбата в залата "Докосни галерията" променя ситуацията. Такива изложби са честа практика в чужбина. У нас това се случва за първи път, в специално направената нова зала.

„Целта ни е да направим визуалните изкуства достъпни за незрящите хора. Нейната мисия е да направи възможно за хората с частично или изцяло нарушено зрение у нас да се докоснат до красотата на визуалното творчество, традиционно считано за „заключено“ за тях", споделя Алберто Стайков, основател и ръководител на Фондация „Графия“.

На изложбата ще бъдат представени четири картини и четири скулптури на известни български автори. Използвана е технология, която позволява специална хартия да стане релефна след топлинна обработка. Те ще са придружени от тактилни карти и аудио-описания на български и английски език.

Самите незрящи посрещнаха новината смутено. Те се боят, че няма да разберат произведенията. Също така с напредването на възрастта ръцете на хората загрубяват и сетивността на пръстите намалява. Има и известна доза срам и притеснение от страна на незрящите да докосват скулптури на голи човешки тела.

Откриването на залата е на 13 октомври. Тя е съвместна реализация на Фондация "Графия" и Националната галерия. Планът на фондацията е изложбата постепенно да се разраства и да се адаптират още творби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идеите на Фолксваген за електромобил
Идеите на Фолксваген за електромобил
Лирата тръгна нагоре
Лирата тръгна нагоре