Най-малко 18 души загинаха, а много други са ранени, при самоубийствен атентат в северния сирийски град Манбидж. Сред тях са и поне трима американски войници. Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Атентатът става в ресторант, близо до централния пазар в Манбидж, населен предимно с кюрди. Мишена са американски военни, които в този момент са били на обичайния си патрул. При взрива загиват поне четирима войници, други трима са ранени. Убити са и петима бойци на подкрепяната от Вашингтон кюрдско-сирийска коалиция, както и цивилни.

Белият дом потвърди, че има загинали американци, но не уточнява броя им. Нападението става на фона на изтеглянето на американските войски от Сирия. Турският президент Ердоган коментира, че не изключва днешният атентат да накара американския му колега Доналд Тръмп да преосмисли решението си за изтеглянето.

Манбидж е сред най-тежко пострадалите от гражданската война в Сирия градове. Три пъти е попадал в различни ръце, като след прочистването на „Ислямска държава“ през 2016 г., американски военни патрулират там, за да гарантират опазването на мира в региона.

Атентатът е извършен в ресторант близо до централния пазар на града
Атентатът е извършен в ресторант близо до централния пазар на града © БТА