От утре 15 електрически автомобили с шофьори ще са на разположение на европейските делегати за 6-те месеца на председателството, за да ги превозват до работните им срещи или хотелите, в които са настанени. Електромобилите ще бъдат позиционирани на паркинга на Терминал 2 на летище София.

София

© БТА

Те работят с ток и не излъчват никакви вредни емисии. Осигурени са от частна фирма в партньорство с държавата за Българското европредседателство. Специален информационен пул на летището ще насочва пристигащите делегати категория B и C към електромобилите. На летище София са инсталирани три нови зарядни станции, които след приключване на европредседателството ще бъдат на разположение на гражданите.


Лиляна Павлова - министър на българското европредседателство: "Имаме наши специални вече гишета, на които нашите екипи доброволците, които са и екипи по посрещане ще посрещат, ще насочват. Цялото летище не само е брандирано, не само са направени нашите офиси. имаме налепени на пода на терминал 2 специални знаци, които насочват към метрото, към електроавтомобилите и съответно те са ни предоставени с шофьори, които са им платени заплатите от нашите партньори за 6-те месеца - 15 коли с 15 шофьора."