НОВИНИ

15 европейски телевизии разказват за съвременните герои в обществото

15 европейски телевизии взеха участие в съвместен проект, който разказва за съвременните герои в нашето общество. Българската национална телевизия също беше част от проекта. А българският герой, който избраха авторите Боряна Черганова и Ива Стойкова, е една млада и решителна дама.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова Ива Стойкова
08:34, 16.09.2019
Чете се за: 02:31 мин.
У нас

Всяка година хиляди хора губят връзка с членове на семейството си заради въоръжени конфликти, природни бедствия или други големи катастрофи.

Тя е млада и привидно крехка. Всеки ден обаче прави малки чудеса от офиса си в България и дава надежда на стотици, че ще намерят своите близки.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: Казвам се Преслава и работя в Българския червен кръст вече 14 години. В момента отговарям за международната дейност.

Преслава ръководи успешно приключилия за България проект "Ричек", който изследва готовността на семействата да реагират при кризисна ситуация. Той е финансиран от инструмента за гражданска защита на ЕК към ЕС и в него участват като партньори България, Австрия, Италия, Хърватия и Франция.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: Стандартно знаем, не само в българското общество, но много често начинът на поведение е или да бягаш, или да се скриеш. Но, разбира се, това съвсем не е достатъчно, когато става дума за адекватно поведение при криза и при бедствие.

Нещо простичко, което всеки може да направи вкъщи, е да подготви раница с предмети от първа необходимост, като аптечка, одеяло, санитарни принадлежности, дори кибрит и свещи.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: За нас като организация е много важно всеки да поеме отговорността и сам да направи своя чантичка или този малък сак, който да държи на удобно място и да може да грабне бързо.

В раницата е хубаво да има и копие от личните ни документи, както и снимки на близките ни, ако се наложи да ги търсим.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: Опитът показва, че при бедствена ситуация един от многото задавани въпроси е именно къде са моите близки, къде са членовете на семейството, къде е най-добрият ми приятел. Това дори предшества въпросите и нуждата от храна и от вода.

Затова Преслава решава да създаде платформата „Открий лицето" - за издирване на членове на разделени семейства.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: Тази дейност не е широко тиражирана, защото тя касае човешки съдби, касае човешки истории, хора, които страдат, понякога не в рамките на кратък период, понякога раздялата трае години. Затова запазваме анонимността и това интимно пространство на хората. През територията на България минават хора, бягащи от военен конфликт и техни роднини търсят дали все още са тук, накъде са поели…

В България все още се пазят картотеки на изчезнали по времето на световните войни. Преслава използва тази информация, която вече е дигитализирана. Благодарение на съвременните технологии, днес снимките на издирваните се качват в интернет. Това се оказва най-ефективният начин за намирането им за кратко време, защото динамиката на движещите се хора, които мигрират от една точка на друга, е много бърза.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: Колеги, исках да се видим с вас, за да поговорим за един от последните случаи, който качихме в платформата "Открий лицето.

14-годишно момиче, намиращо се в бежански център в София, е разпознато от жена в Германия, която твърди, че е негова майка. Чрез системата „Открий лицето", снимката на момичето е изпратена на Германския червен кръст, качена е на платформата и впоследствие детето е разпознато.

Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми" в Българския Червен кръст: Силата е , че това е мрежа. 191 такива държави по света предлагат услуга по издирване и възстановяване на семейни връзки.

Може би сте чули, че и ние имаме успешна история в България и се надявам тя да стане част от следващата статистика. Но исках да разкажете повече за приложението на технологиите и електронното обучение, което е много полезно за екипите, и за устройствата на „Открий лицето" - как работят те?

Люсил Марбо, заместник-ръководител „Комуникации", регионална делегация във Франция на Международния комитет на Червения кръст: В момента правим оценка на девет устройства - три в Германия, три в Италия и три във Франция. Те имат две предимства. От една страна, хората могат много бързо да разберат какво представляват, как работят и дали са полезни. От друга - разполагат с много данни като снимки, например.

Над 7000 случая само от Германия са качени на платформата от началото на нейното създаване. Тръгнала от България, в момента системата работи на четири континента, а всяка седмица поне две семейства намират своите изчезнали близки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 700-800 пациенти чакат за бъбречна трансплантация
Около 700-800 пациенти чакат за бъбречна трансплантация
След пожара в сграда в Бухово - децата отново на училище
След пожара в сграда в Бухово - децата отново на училище